PUUST JA PUNASEKS Kui palju maksab koolilapse toa sisustamine?

Kodu.postimees.ee
Copy
Koolilapse tuba nõuab planeerimist ja kohandamist.
Koolilapse tuba nõuab planeerimist ja kohandamist. Foto: Pexels / CC0 Licence

Lapse toa sisustamisel on hulga nüansse, mida kindlasti järgida tuleks. Erinevad eelarved loovad erinevad võimalused ning neist lähtuvalt jagavad eksperdid rahakotisõbralikke sisustusnippe, millega oma kulutusi optimeerida. 

Lastetoa muutmine koolilapse toaks nõuab planeerimist ja kohandamist vastavalt lapse vajadustele. Inbanki kaartide ja laenude juhi Evelin Rahkema sõnul võivad pere eelarved olla väga erinevad, kuid hoolikalt planeerides ja erinevaid makselahendusi kasutades on võimalik kulutusi nutikalt optimeerida ning lapse tuba õpinguteks sobivaks seada.

«Koolilapse õppimist soosiva toa loomise maksumus sõltub valitud mööblist, kvaliteedist ja remondi vajadusest ning seega võibki maksumus varieeruda paarisajast eurost kuni mõne tuhandeni,» selgitas Rahkema.

MyOCCO kodusisustusprojektide juhi Kadri Karjatse sõnul on koolilapse toa sisustamise puhul oluline leida tasakaal mugavuse, funktsionaalsuse ja visuaalse meeldivuse vahel.

«Tähtis on eraldada selgelt piirkond, kus laps saab keskenduda õppetööle. Samuti peaks jälgima, et ruumis olev mänguasjade hulk liiga suur ei oleks ning võimalusel võiks mänguasjad eraldi kappidesse ja korvidesse paigutada,» lausus Karjatse.

Paarisajast eurost piisab

Ta nentis, et isegi piiratud eelarvega on võimalik luua lapsele tõhus, ilus ja mugav õpikeskkond. Selleks soovitas ta kasutada näiteks olemasolevat mööblit.

Enne uue mööbli ostmist vaadake üle, millist mööblit saate juba olemasolevatest ressurssidest kasutada. Võib-olla on teil juba laud või tool, mida saab kohandada õpiala jaoks. Kui eelarve on väike, soovitas Karjatse külastada ka kirbuturge, taaskasutuspoode ja online-müügikohtasid, mis võivad pakkuda taskukohaseid mööblitükke ja sisustuselemente.

«Elukallidus on pannud paljusid peresid mõtlema, kuidas säästlikumalt ja nutikamalt majandada. Seetõttu tulekski lapse tuba remontima või sisustama hakates planeerida, mida täpselt vaja on, mis on vajamineva umbkaudne maksumus ning kuidas finantseerida kõik teostuseks vajaminev.. Vajamineva nimekirja ja eelarve koostamine ongi esimene samm sisustamise planeerimisel,» tõi Rahkema välja. Ta lisas, et kui tegemist on paarisaja eurose väljaminekuga tasuks ehk vajaminev summa koguda – hea nipp on ka igakuiselt kanda väike summa kogumiskontole, mis aitaks kooli algul vajaminevat soetada.

Kui sisustuse maksumus on ligi 500-1000 eurot, tasub kulutusi optimeerida

Karjatse sõnul on koolilapse tuppa kindlasti vaja nii kirjutuslauda, head valgustust, mugavat tooli ning raamaturiiulit või kappi õppevahendite jaoks. Samuti võib näiteks tahvel või valge seinapind olla lõbus viis märkmete tegemiseks, plaanide kirjutamiseks või mõtete visandamiseks. «Kokkuvõttes võib koolilapse toa sisustamine kirjutuslaua, tooli, valgustuse ja muude vajalike esemetega maksta umbkaudu 500 kuni 1000 eurot, olenevalt igaühe valikutest ja eelistustest,» ütles ta.

Karjatse sõnul on koolilapse toa sisustuselt säästmise puhul kindlasti oluline ka aeg, millal mööblit soetada. «Tasub pingsalt jälgida erinevaid kampaaniaid ja pakkumisi, nii on mõnikord võimalik arvestatavaid summasid säästa,» lausus sisustusekspert.

Rahkema soovitas sisustuselemente soetades vaadata ka seda, millised müügikohad pakuvad «osta kohe, maksa hiljem» lahendusi. Nii on võimalik näiteks kuuesaja eurone ost jaotada kolmeks võrdseks osaks ilma lisatasudeta, mis aitab kulusid optimeerida ja mitte pere igakuist eelarvet lõhki ajada. Näiteks selle asemel, et terve summa korraga välja käia maksad septembris 200 eurot, oktoobris 200 ja novembris samuti 200,» soovitas Rahkema.

Remonttööd võivad küündida üle 3000 euro

«Kui koolilapse tuba on vaja ehitada nullist ja teostada ka remonttööd, tuleks alustuseks luua selge plaan sellest, millist tüüpi muudatusi on soov teha ja milline võiks olla lõpptulemus. See aitab hinnata eelarvet ja ressursse ning ootamatud kulutused minimaalsena hoida,» ütles Karjatse. Tema hinnangul võivad ehitusmaterjalid moodustada suure osa eelarvest, seega oleks kasulik läbi mõelda, milliseid põrandakatteid, seinakatteid, värve ja muid materjale on soov kasutada - hind sõltub paljuski materjali tüübist ja kogusest, seega on väga eluline erinevaid alternatiive kaaluda.

«Remondi kogukulud sõltuvad suuresti sellest, milliseid muudatusi on soov teha, millised materjalid ja mööbel valituks osutuvad ning kas otsustatakse kasutada professionaalset abi. Kokku võiks see teha umbkaudu 2000-3500 eurot, jällegi sõltuvalt valikutest,» nentis Karjatse.

Rahkema sõnul on ka koolilapse toa remondi puhul oluline teha põhjalik eelarve ja uurida hinnapakkumisi ehitusmaterjalide, mööbli ja teenuste kohta, et saada realistlik ülevaade kuludest. «Vajadusel tulevad appi ka erinevad remondilaenud, mis aitavad vajamineva ühe korraga soetada, et remont pikale ei veniks ja koolilaps saaks mugavalt ja efektiivselt koolitarkuseid omandada ning õppetööle keskenduda,» lausus Rahkema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles