SÄÄSTUNIPID Kuidas kodumasinatega elektriarvelt kokku hoida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Möödunud talve tohutu kütte- ja elektriarved on muutnud koduomanike tarbimisharjumusi ja -tavasid. Kuidas aga kodumasinaid kasutades energiat säästa, et elektriarve seeläbi väiksem oleks? 

Kütteperioodi eel ja inflatsiooni ajal tahame ju kõik arvetelt natukenegi säästa, eriti hea, kui saame seda oma olemasolevate kodumasinatega teha. Samsung Eesti koduseadmete tootekoolitaja Alari Pennar annab mõned nipid, kuidas oma kodumasinatega elektriarvet säästa.

Kasuta pesumasinatel viivitusstarti

Elektrihinnad on väga kõikuvad ja börsipaketil olijad tahavad just siis pesu pesta, kui elektrihind on kõige odavam. «Selleks, et pesu pesemiseks kõige odavama börsihinnaga elektrit tarbida, ei ole tarvis tarbetult kodus passida või keset ööd äratuskella peale ärgata ja pesumasin tööle panna,» rääkis Pennar. «Tänapäeval on pesumasinatel olemas viivitusstardi võimalus, mis tähendab, et võid panna õhtul magama minnes või hommikul tööle minnes viivituse peale, masin hakkab sätitud ja odaval ajal automaatselt tööle ning sulle jääb vaid asjade väljavõtmine. Moodsatel pesumasinatel on ka muid funktsioone, mis aitavad energiat säästa, näiteks võid pesta külmema veega.»

Hoia energiat kokku nutika teleriga

Kontrolli, milliseid energiatõhususe võimalusi pakub sinu teler. Uuemad nutitelerid on varustatud eri funktsioonidega, mis samuti energiat säästavad. 

Vaata üle külmik ja hoia sügavkülmik jäävaba

Külmikul tuleks kontrollida üle töötemperatuur. Külmiku normaalne temperatuur on kolm kuni viis kraadi ja sügavkülmiku oma -15 kuni -18 kraadi.

«Kui sügavkülmiku riiulid või hoiukastid on läinud jäässe, siis tuleks need üles sulatada ja puhastada, et sügavkülmik saaks võimalikult efektiivselt ja energiatõhusalt töötada,» lisas Pennar. Paljud külmikud on täna ka nii nutikad, et reguleerivad oma energiatarbimist vastavalt kasutusele. Kui näiteks oled reisil ja külmiku ust regulaarselt ei ava, siis külmik selle tuvastab ja vähendab energiatarbimist.

Täida nõudepesumasin õigesti

Nõudepesumasin kasutab küll tüki kohta rohkem energiat kui käsitsi pesemine, ent oluliselt vähem vett. Pennari sõnul on nõudepesumasina õige täitmine üsnagi lihtne, kõik asjad tuleb ettenähtud kohtadele asetada, et vesi ja pesuvahend igale poole ligi pääseks. «Kui panna täis masin pesema, siis käsitsi pesemisega võrreldes kasutatakse vähem energiat, vett ja pesuvahendit,» ütles Pennar.

Vali uus seade tõhusa energiaklassiga

Üks lihtne viis, kuidas hoida koduseadmete energiakulu kontrolli all, on valida uusi seadmeid selle energiaklassi järgi. Kõigil Euroopa Liidus müüdavatel kodumasinatel, näiteks külmikutel, pesumasinatel või teleritel, on peal energiatõhususe märgis skaalal A–G. Pennari sõnul ei ole kindlasti mõistlik kogu aeg masinaid uuemate vastu välja vahetada, vaid teha seda ikka siis, kui vaja. 2021. aastal vastuvõetud süsteemi järgi on lisaks A tähisele ka üsna energiatõhusad B ja C tähisega seadmed.

Vaata ka: SÕIDA SEENELE 〉 Osale Postimees Kodu hoidistekonkursil ja võida väärt auhindu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles