Otsid soojuspumpa? Siin on viis levinud müüti, millega võid vastu näppe saada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Eesti Energia Energiatarkuse blogi lükkab ümber viis enamlevinud soojuspumbaga seonduvat müüti.

Tavapärasest soojem september lükkas küll kütteperioodi algust edasi, kuid oktoobrikuus võib juba tunduvalt madalamaid ilmakraade oodata. Kuna keskmises Eesti majapidamises kulub enim elektrit just kütmisele, on kasulik valida küttesüsteem, mis aitab hoida kodu soojana ja energiakulud madalal. Üks selline lahendus on õhksoojuspump.

Küll aga on rahvasuus hakanud soojuspumpade kohta levima mitmeid arvamusi ja väiteid, mis ei pruugi olla kõige õigemad. All nimetame enimlevinud müüdid ja anname nõu, mida peaksid tegelikult soojuspumpade kohta teadma.

Müüt nr 1: õhksoojuspump ei suuda talvises kliimas toime tulla

See arusaam pärineb vanemate ja vähem tõhusate õhksoojuspumpade aegadest. Kuigi on tõsi, et õhksoojuspump on mõeldud toetavaks kütteks ja sobib kõige paremini elamisse, kus põhiline kütteallikas on juba olemas, siis moodsad mudelid on väga efektiivsed ja on töökindlad ka miinuskraadide juures.

Näiteks saab enamikke mudeleid ilma takistusteta kasutada –10- kuni –25 kraadise välisõhutemperatuuri korral. Olemas on ka võimsamad seadmed, mis on loodud töötama kuni –35 kraadise temperatuuriga.

Müüt nr 2: õhksoojuspumba kasutamine toob endaga kaasa suured elektriarved

Õhksoojuspump nagu iga teinegi kütteseade vajab toimimiseks elektrienergiat, mille tagajärjel suureneb ka elektritarbimine. Võrreldes elektriküttega on õhksoojuspump siiski kordades energiatõhusam. Kui talvel on sellega kaks kuni kolm korda soodsam kütta, siis kevad-sügisesel perioodil võib sääst küündida isegi viiekordseks.

Võtame näiteks majapidamise, kus elektriküttele kulub kuus keskmiselt 70 eurot. Õhksoojuspumbaga jääb küttearve 20–30 euro vahemikku, tuues aasta lõikes märkimisväärse säästu 480–600 eurot.

Lõplik sääst sõltub soojuspumba tüübist, olemasolevast kütteliigist, hoone soojustusest ja planeeringust ning valitud temperatuurist. Energiakulu aitavad optimeerida õigeaegne hooldus ja tolmufiltrite puhastamine vähemalt kord kuus.

Müüt nr 3: õhksoojuspump ei suuda kütta avatud planeeringuga tuba, kus ruutmeetreid on tavapärasest rohkem

Õhksoojuspump sobib suurepäraselt töötama avatud ruumidesse, kus soe õhk saab kohe laiali levida. Soojus võib levida kehvemini sopilistes ja pikliku planeeringuga elamutes, jättes kaugemad ruumid kaks kuni kolm kraadi jahedamaks. Selleks, et seadmest enim kasu oleks, on oluline jälgida, et see oleks toa suhtes õigesti paigaldatud ja valitud võimsus oleks vastav ruumi suurusele.

Tooteinfos märgitud köetav pind lähtub üldjuhul normaalsest soojustusest ja tavapärasest ruumi kõrgusest. Kui hoonel on eritingimused, nt paiknemine tuulisel alal või kõrgete lagede olemasolu, tuleks kindlasti nõu pidada spetsialistiga, kes aitab leida sobivaima lahenduse.

Teine asi, mis tasuks samuti jätta ekspertide hoolde, on paigaldus. Sõltuvalt soojuspumba eripärast ja asukohast võtab selle paigaldamine üldjuhul aega kolm kuni viis tundi, keerukamatel objektidel võib koos ettevalmistavate töödega kuluda üks kuni kaks päeva.

Müüt nr 4: õhksoojuspumbal on vaid üks otstarve ja selleks on kütmine

See on väär. Õhksoojuspumbal on mitmeid tööfunktsioone, mis muudavad selle nutikaks ja kasulikuks abiliseks aastaringselt.

Õhksoojuspump on sobilik:

  • külmal ajal ruumi kütmiseks,
  • kuumal ajal ruumi jahutamiseks,
  • siseruumist niiskuse eraldamiseks,
  • õhu puhastamiseks,
  • ventilatsiooniks ehk teisisõnu õhuringluse tekitamiseks,
  • ruumis kindla temperatuuri hoidmiseks.

Arvestades tekkivat energiasäästu ja võimalust kasutada seadet igal aastaajal, tasub investeering end ära üsna kiiresti, keskmiselt kahe kuni kolme aastaga. Lisaväärtust pakub teadmine, et võrreldes ahiküttega saab kodu soojaks vaid ühe nupuvajutusega ega ole vaja muretseda küttepuude kogumise, hoiustamise ja niiskuse eest kaitsmise või suitsu, tuha ja tuleohu pärast.

Müüt nr 5: selleks, et soojuspump efektiivsust ei kaotaks, tuleb teda pidevalt hooldada

Õhksoojuspumbad vajavad korrapäraseks toimimiseks ja pikaks elueaks vähemalt korra kuus filtrite puhastamist ja kord aastas tehniku kontrolli. Kui seadet on regulaarselt hooldatud, otstarbekalt kasutatud ja hoitud, siis on kvaliteetse soojuspumba eluiga 10–15 aastat või isegi kauem.

Vaata ka: SÕIDA SEENELE 〉 Osale Postimees Kodu hoidistekonkursil ja võida väärt auhindu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles