KAALUKAD ARGUMENDID 4 põhjust, miks kodu soetada veel sel aastal (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Sügis on toonud kinnisvaraturu mõõduka hoogustumise. Turule on tulnud mitmeid uusi kinnisvaraarendusi ning paljud pered on koduvahetuse edasilükkamisest väsinud. Kui soov kodu osta on juba pikemalt küpsenud ja otsus langetatud, siis tasub seda teha veel käesoleval aasta. Scandium Kinnisvara müügi projektijuht Maia Lõško selgitab, miks.

Käibemaksu tõus

1. jaanaurist 2024 tõuseb käibemaks 2 protsendi võrra. Maksutõus rakendub ka uutele korteritele, mis tähendab, et paljude uusarenduste hinnad tõusevad uuest aastast 2 protsenti. 300 000 eurot maksva korteri puhul tuleb hinnatõusuks 6000 eurot. See on võrreldav väiksema köögi või kogu tehnikale kuluva eelarvega. Mitmed arendajad pakuvad võimalust, et korter täna välja ostes (või ka vaid broneerides), võtab arendaja lisanduva käibemaksu enda kanda. Seda võimalust tasub julgelt kasutada, sest 2-protsendiline võit korteri puhul on märkimisväärne kokkuhoid.

Head laenutingimused

Mitmed suurpangad on A-energiaklassi uusarendustele aasta lõpuni soodsaid laenutingimusi pikendanud. Osadel uusarendustel on pankadega ka erikokkulepped, kus salasõna kasutades saab lepingutasu soodsamalt või jääb tasu üldse ära. Eritingimusi soovitan julgelt müügijuhtidelt küsida.

Laienenud valik

Uute kodude valik on täna oluliselt parem kui näiteks aasta tagasi. Turule on tulnud mitmeid kauneid uusarendusi nii Tallinnas, pealinnaga piirnevates väikelinnades kui ka mujal Eestis. Varakult projektiga liitudes saab valida meelepäraseid siseviimistlusmaterjale ja arendajaga unistuste kodu väljaehitamisel kaasa töötada.

Mitmed suurarendused Tallinnas ja lähiümbruses on valmimas kevadel või varasuvel. Täna broneeringusse tulles jääb nii piisavalt aega, et tegeleda vana korteri müügi ja muude vajalike toimetustega.

Suurenenud paindlikkus

Nii pangad kui arendajad on aastalõpu lähenedes paindlikus meeleolus. Nii on näiteks pangad valmis noortele andma kodulaenu vanemaga kahepeale, suurendades tõenäosust, et sobiv laenusumma tuleb kokku. Arendajad omakorda on valmis suurendama või vähendama sissemakse suurust või olema paindlikumad siseviimistluspakettide valikul ja kombineerimisel. Erinevaid võimalusi tasub julgelt arutada nii panga kui ka kinnisvaraarendajaga, tihti selguvad need jutu käigus ja ei ole üheselt kodulehtedel väljas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles