EKSPERT SOOVITAB Kodulaenu ennetähtaegse tagasimakse asemel tee hoopis seda (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuigi mõne suurema rahasumma kingituseks või päranduseks saamisel on paljudel laenuvõtjatel kiusatus selle abil kasvõi osaliseltki kodulaen tagasi maksta, ei pruugi see olla üldse kõige mõistlikum lahendus.

Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane soovitab sellises olukorras rahaga targalt ümber käia, kuna nutikaid võimalusi, kuidas ootamatult laekunud rahasummat enda kasuks tööle panna, on praegu väga palju.

«Tõsi, paljudes peredes läheb laenu tagasimaksmisele väga suur summa igakuisest eelarvest ja seetõttu on täiesti mõistetav, miks laenu täielik või osaline tagasimaksmine tundub väga hea plaan,» sõnas Rebane. Laenukoormuse vähendamine aga parandab olukorda sageli vaid näiliselt.

Nimelt varitseb siin Rebase sõnul oht, mida sageli ei teadvustata – laenumaksest vabaks jäänud raha kipub säästmise või investeerimise asemel minema hoopis igakuiste ning sageli ebavajalike kulutuste katteks. «See on kindlasti koht, kus inimene võib endale väga suure karuteene teha, kuna laenumakse vähenedes hakatakse tihtipeale lihtsalt rohkem kulutama.»

Kuna laenu osaline tagastamine on Rebase sõnul mõistlik samm vaid siis, kui eelarves vabaks jäänud summa õnnestub enda kasuks tööle panna, siis tasub mõelda, kas ootamatult sülle kukkunud rahasummat saab kasutada näiteks finantsvabaduse poole püüdlemiseks.

«Kõik sõltub inimese eesmärkidest, kuid soovitaksin osalise tagasimakse asemel mõelda näiteks investeerimise peale. Viimastel aastatel on lisandunud palju võimalusi, kuidas ka väheste teadmiste ja madala riskitasemega investor saab turgudelt eeskujuliku tootluse kätte,» kirjeldas Rebane.

Nii võib raha paigutada näiteks kolmandasse sambasse, tähtajalisele hoiusele või miks mitte ka tõsisema investeerimisteekonna algkapitaliks. «Väikeste riskidega investeerimisvõimalusi on praegu väga palju erinevaid. Kui algus tundub keeruline, tasub esmalt tutvuda lihtsamate võimalustega ja paigutada raha esialgu kasvõi tähtajalisele hoiusele. Kui sealt saab maitse suhu, on hiljem lihtsam ka tõsisema investeerimise suunas vaadata,» tõi ekspert näiteid.

Kui aga laenu osaline tagasimakse on inimese kindel plaan, on seda võimalik igal ajahetkel ehk laenuperioodi jooksul mitu korda teha. «Kindlasti peaks arvestama, et tegemist on laenulepingu muudatusega ja selle puhul on igal pangal oma hinnakiri. Seega soovitan tutvuda laenulepingu tingimustega ning arvestada ka lepingu muudatustest tingitud kuluga,» sõnas Rebane.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles