«Kõike võib süüa, aga millegagi ei tasu üle pingutada. Eesti inimeste toitumise peamine probleem on see, et see on tasakaalust väljas – me sööme liiga palju magusat ja lihatooteid, aga vähe köögivilju,» ütleb Tagli Pitsi.
«Ülekaal on ainult üks probleem valest toitumisest tingitud tagajärgede seas. Sa võid olla ülekaalus, ent samal ajal alatoitumuses – keha ei saa osa toitaineid vajalikus koguses ja organismis saavad normaalsed protsessid kahjustatud,» selgitab toitumisekspert.
Mitmekesine, värske ja maitsev toit mõjutab soodsalt nii meie füüsilist kui vaimset tervist. Pitsi sõnul tuleb tervist toetaval toitumisel appi lihtne taldrikureegel: poole taldrikust peaksid moodustama köögiviljad, veerandi valgurikas toit ja ülejäänud veerandi lisand, näiteks tatar või kartul. Ta toob välja ka mõned laiemalt levinud müüdid, mis toitumise alal eksiarvamusi tekitavad.
Müüt nr 1: kartulit süües saan piisava koguse köögivilju
Tasakaalustatud toitumist järgida soovides loetakse sageli kartul ekslikult köögiviljaks. Toidusoovitustes kuuluvad köögiviljade hulka küll juurviljad ja enamik muid köögivilju, kuid kartul arvestatakse tärkliserikaste toiduainete gruppi. Paras kogus nädalas on umbes 10 kartulit. Seevastu köögivilju peaks sööma ühes päevas vähemalt 300 grammi ehki 3 peotäit.
Müüt nr 2: iga päev tuleb süüa vähemalt kolm muna, et saada valke lihaste kasvatamiseks
Treenerite ja harrastussportlaste seas on laialt levinud soovitus süüa lihaste kasvatamiseks ja valkude saamiseks palju muna. Mitmekesise toitumise seisukohalt on soovitatav piirduda päevas maksimaalselt ühe munaga.