SPETSIALIST VASTAB Kas arvutit võib terve päev vooluvõrgus hoida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Palju vaieldakse selle üle, kas arvuti võib olla ööpäev ringi vooluvõrku ühendatud ja kas ööseks laadima jätmine võib põhjustada tulekahju. Asjatundja teeb puust ja punaseks, kuidas sellega tegelikult on. 

Arvutite hoolduse ja remondiga tegeleva ettevõtte Trumpit juhataja Kenno Kink ütleb, et ohtu põhjustavad sageli tegurid, mille peale ei oskaks mõeldagi.

Probleemid akudega

Kink räägib, et sageli tekib probleeme odavate sülearvutitega. Näiteks on neil pehmest materjalist korpus, mis kiirelt mõraliseks muutub. Lisaks on nende akud odavad ja ebakvaliteetsed.

«Sellised akud võivad kergelt paiste minna,» nimetab Kink odava otsa seadmete varjupoole. Ta hoiatab, et paisunud aku võib plahvatada või suisa põlema süttida. Samuti võivad need eritada akuhapet, mis arvutile suure tõenäosusega liiga teeb. Spetsialist toonitab, et paisunud akud pole ainult odavate arvutite probleem, kuid neil esineb seda oluliselt tihemini.

Kink soovitab igal juhul vältida soodsa hinnaklassi arvutite ostmist. «Kindlasti ei tasu elektroonikapoest mingit odavat, 300–400 eurost imelikku asja osta,» annab ta nõu. Ainult teada-tuntud tootja sülearvuti ostes võite olla kindel selle ohutuses ja kvaliteedis.

Nii nagu arvutite puhul tuleks vältida ka järele tehtud laadijaid. MacBooki laadija maksab poes küll üle saja euro, kuid on Kingi sõnul väärt investeering. Odavad juhtmed ja adapterid ei pruugi olla ohutud ega ka piisava võimsusega.

Ise saab palju ära teha

Kink vihjab, et paljud arvutikasutajad on lohakad: arvuteid jäetakse sageli diivanipatjade vahele vedelema või aetakse neile vedelikke peale. «Lillevaasid, pudelid, klaasid – kõik, mida vähegi saab ümber ajada. Sealhulgas ka alkohol ja limonaadid,» täpsustab ta.

See, mis üleujutatud arvutist edasi saab, sõltub juba vedelikust. Kleepuva alkoholi nagu likööri sattumisel arvutile on lood üsna hapud. «Ja kui Coca-Cola aetakse peale, siis pole enam üldse midagi päästa – see söövitab kõik ära,» hoiatab Kink.

Vesi, õlu, kohv ja viin ei ole söövitavad joogid ning üldjuhul saab arvutit neist edukalt puhastada. «Kui need ei ole otseselt sattunud toiteahelasse ega lühist tekitanud, siis suurt kahju üldjuhul ei teki. Arvuti viskab küll korraks pildi tasku, kuid olukorda annab päästa,» selgitab Kink.

Kui olete arvuti ära uputanud, tuleks see viia hooldusesse nii kiiresti kui võimalik. «Vahel remondiga viivitatakse. Pärast õnnetust läheb arvuti mingil ajal uuesti tööle ja kasutatakse siis rõõmsalt veel paar nädalat. Kuid siis ühel hetkel see enam pilti ette ei võta ja tuuakse meie juurde,» räägib Kink levinud veast. «Kui arvuti siis lahti võtame, näeme, kuidas see seest juba ussitab ja päästa pole paraku enam midagi.»

Kink möönab, et hoolimata korralikust puhastusest, ei saa väita, et uputuse üle elanud arvutiga mitte kunagi enam probleeme ei teki. «Me ei tea, kuidas õnnetus tegelikult arvutile mõjunud on. Niiskus võib seal sees kuskil peidus olla ja omaette edasi toimetada,» rõhutab ta ja lisab, et õnnetuse mõju elektroonikale on ennustamatu.

Juhe pidevalt seinas või mitte?

Kuid kuidas siis ikkagi on – kas arvuti võib ööpäev ringi seinas olla või mitte? Kink nendib, et kõik taandub seadmele ja tootjale. Kui ostate korraliku sülearvuti prestiižselt tootjalt, ei ole üldjuhul muretsemiseks põhjust. «Näeme oma töös sageli äriklassi sülearvuteid, mis näiteks kolm aastat järjest on juhtme otsas olnud – pole nendega midagi juhtunud,» räägib Kink.

«Kui tegemist pole Aliexpressi arvutiga, vaid ikka bränditootega, on sel teatud kvaliteet ja seda võib julgelt seinas hoida. Ei ole ju mõeldav, et laed kahe tunniga arvuti täis, võtad seinast välja ja nii kolm kuni neli korda päeva jooksul. Need on disainitud ikka sellele vastu pidama,» purustab spetsialist levinud müüdi.

Laadimine ja päike kokku ei käi

Kink on täheldanud, et suvisel ajal jäetakse nutiseadmed sageli aknalauale laadima. Laadimise ajal muutuvad need aga nii ehk naa soojemaks ja päikesesoojus võimendab seda veelgi. «Kui seade aknalauale pikemaks ajaks unustada, on üsna kindel, et selle aku läheb paiste,» toonitab ta ja lisab, et on näinud nii paisunud akudega sülearvuteid, telefone kui ka nutikellasid.

Kink ütleb, et seadmete päikese käes laadimine on levinud viga, mida kindlasti tuleks vältida. Ta soovitab sättida kodus sisse eraldi koha, kus seadmeid mugavalt ja ohutult laadida.

Eriti ohtlik kooslus

Iga töötav asi vajab hoolt ja nii vajavad ka sülearvutid aeg-ajalt korralist hooldust, näiteks tolmupuhastust. Aja jooksul kogunenud tolmurullid raskendavad sülearvuti tööd, muudavad selle häälekamaks ja võivad halbade asjaolude kokkulangemisel põhjustada isegi tulekahju.

«Kui laadida aknalaual päikese käes tolmuse ventilaatoriga sülearvutit, siis midagi head sealt oodata ei ole,» nendib Kink ja lisab, et kui on vaid üks eelnimetatud teguritest, saab arvuti sellega tõenäoliselt hakkama, aga kui kõik kolm kokku panna, on riskid juba päris suured.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles