ENNE JA NÜÜD Sa ei usu oma silmi! Ajale jalgu läinud lastetuba muutub tundmatuseni

Kodu.postimees.ee
Copy
Lastetuba enne uuendustöid.
Lastetuba enne uuendustöid. Foto: Ikea

Ühe magamistoa sisustamine mitmele lapsele võib osutuda parajaks väljakutseks ja seda juhul, kui lapsed on erinevas vanuses. Tasub meeles pidada, et lastetuba võiks olla kõige värvikam tuba kogu majapidamises.

Lastetuba enne uuendustöid.
Lastetuba enne uuendustöid. Foto: Ikea

Mitmelapselistes peredes seisavad vanemad sageli silmitsi väljakutsega, kuidas sisustada üks lastetuba. Sisekujundaja jagab ideid, kuidas sisustada soodsalt ruum lastele, mis oleks funktsionaalne, vastupidav ja mida saaks laste vanusele kohandades kasutada mitmeid aastaid.

«Lastetoa sisustamisel on oluline silmas pidada, et igal lapsel oleks oma nurk puhkamiseks, loominguliseks tegevuseks ja koht, kus hoida oma asju. Nii see, et lapsed kasvavad kiiresti või nende vanusevahe ei muuda samuti ruumi sisustamist sugugi lihtsamaks. Võti on aga mugavates ja praktilistes lahendustes, mida on laste kasvades lihtne kohandada,» rääkis IKEA Eesti sisekujunduse osakonna juht Pedro Castro.

Lastetuba võib olla kõige värvikam tuba kodus

Esiteks võiks mõelda ruumi seinte värvile ja sellele, kui palju paistab sinna loomulikku päikesevalgust. Kui ruum asub maja põhjapoolses küljes, võivad hallides toonides seinad muuta ruumi süngeks. Seega on soovitatud toa seinad värvida soojemates ja mängulisemates toonides. Samuti võiks ruumi visuaalselt tsoonideks jaotamiseks ja toale huvitava aktsendi lisamiseks magamisaseme juurde jääva seinaala värvida mõnda teist värvi, näiteks siniseks.

«Soovitan lastetoas kasutada sooje ja mängulisi toone ning mitte peljata tavapärasest veidi erksamaid värve. Lapsed on aktiivsed, energilised ja loovad ning ruum, kus nad viibivad, peaks seda peegeldama,» ütles Castro.

Jätkusuutlikud lahendused, mis kestavad aastaid

Sisekujundaja soovitab lastetoas kasutada sellist mööblit, mis on mugav, praktiline ja laste kasvades kergesti kohandatav. «Näiteks on pikendatavad voodid mitte ainult jätkusuutlikud, vaid ka soodsad lahendused, mis kestavad aastaid. Voodi pikkus «kasvab» koos lapsega – seda saab hõlpsalt pikendada ning sellel pole vaja isegi madratsit vahetada. Madrats on samuti pikendatav ja sinna saab lisada kuni 2 lisaosa vahemikus 130 kuni 165 või 200 cm. Kui toa sisustus muutub või soovid lihtsalt voodi ilmet värskendada, saab välimust muuta ka voodipeatsit asendades,» soovitas sisekujundaja.

Laste vanusele saab kohandada ka moodulgarderoobilahendusi. Riiulite või riidepuude kõrgust saab aja jooksul reguleerida, et leida lastele ideaalne kõrgus, kust nad saaksid hõlpsasti asju ise leida ja kätte saada. Sellised panipaiga- ja garderoobilahendused on universaalsed ja kombineeritavad. Näiteks saab valida modulaarse hoiusüsteemi, mis koosneb avatud kergetest raamidest, et neid saaks vastavalt oma soovile kombineerida. Isegi erinevaid garderoobiraame saab kombineerida ning ehitada neid kõrgele või madalale, kaldlae alla või katta nendega terve seina äär. Kui ruumi on vähe ja standardsed ustega garderoobilahendused ei sobi ruumiga, on võimalik valida ka väljatõmmatavate osadega riidekapp.

Lahendused mänguasjade hoidmiseks ja korrastamiseks

Lastel on loominguliseks tegevuseks tavaliselt palju mänguasju, mistõttu on head hoiusüsteemid lastetubades hädavajalikud. «Sisemiste korrastajatega multifunktsionaalne hoiusüsteem sobib ideaalselt igasse lastetuppa, kus on vaja hoiustada ja korrastada igat tüüpi mänguasju, riideid või raamatuid. Kombineeritud hoiuraamil on mitu soont, seega saab sinna paigutada vastavalt vajadusele erinevatele kõrgusele nii riiuleid kui ka kergeid plastkarpe. Lapsed saavad neid igal ajal hõlpsalt välja tõmmata ja tagasi panna. Madalal asuv panipaik teeb lastele oma asjade kättesaamise ja korrastamise hõlpsamaks. Kergetele plastkarpidele saab paigutada kleebised koos jooniste või juhistega, mis nende sees on, et lapsed saaksid soovitud mänguasjad lihtsasti üles leida,» rääkis Castro.

Tore lisa interjöörile on lastelaud, millest võib saada nii praktiline koht kunsti tegemiseks ja meisterdamiseks, kui ka kasulikuks hoiulahenduseks täiendades seda hoiukastidega. Hoiukarbid saab asetada kaane alla, et lapsel oleks lihtne oma mänguasjad kätte saada ja seda saaks kiiresti puhastada.

«Perfoseinad on ülipraktiline lisa igasse lastetuppa. Need ei võta täiendavalt ruumi, vaid kasutavad lihtsalt seinal olevat vaba pinda ja neid saab kombineerida erinevate tarvikutega, et hoida vajalikke asju laua kõrval või panna sinna mänguasju, riputada seljakotte, võtmeid ja muid igapäevaseid esemeid,» ütles sisekujundaja.

Ta tuletab meelde, et väikestes ruumides on ruumi säästmiseks ja täiendavate panipaikade tekitamiseks oluline kasutada seina kõrgust, kinnitades sinna kapikombinatsioone, lahtisi riiuleid jms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles