EKSPERT Uue kodu otsijad püsigu valvel!

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Habras majanduselu muudab inimesed ettevaatlikuks. Kuid mida ennustada uuel aastal kodu otsivatele inimestele?

Luminori eraisikute panganduse juhi Tanel Rebase sõnul jäid kinnisvaraturul eelnevat aastat iseloomustama kõrged intressid, kodulaenu kallinemine ning uute alustatud kinnisvaraarenduste kokkukuivamine. Liialt positiivseid muutusi ei tasu eksperdi hinnangul oodata ka alanud aastalt.

Rebase sõnul tõi 2023. aasta rohkelt väljakutseid nii kinnisvara ostjatele, müüjatele kui ka arendajatele. «Turgu on oodatust rohkem mõjutanud kõrged intressid, mis tõusid arvatust kiiremini ning on jäänud püsima. Kuna laenud on seetõttu märkimisväärselt kallinenud, muutus laen paljudele kättesaamatumaks,» tõdes Rebane.

Kinnisvaraturu tegelikkus saabub statistikasse aga viitega, mistõttu võib reaalsus jõuda lähikuudel ka numbritesse. «Kuna kodulaenude väljamaksed on nihkes lepingute sõlmimise statistikaga, näeme alanud aasta alguses ilmselt viimaste aastate väiksemaid numbreid,» lisas ta.

Varem üüriinvestoritele atraktiivset tootlikkust pakkunud kinnisvaraturg eksperdi sõnul enam uusi sisenejaid ei ahvatle. Praegusel ajahetkel ostetakse Rebase sõnul kinnisvara ennekõike endale, mitte kellelegi teisele üürimiseks. «Üüriinvestori jaoks pole seega kõige paremad ajad ning oma rolli mängivad siingi kõrged intressid.»

Samal ajal hakkavad Rebase hinnangul kodulaenuturule kanduma Eesti majanduse üldised muutused – kuna töötuse määr tasapisi kasvab ning teatud majandussektoritele ei pruugi uue aasta esimene poolaasta sugugi hõlpu anda, leidub vähem uue kodu otsijaid. Teatud majandussektorites võib ette tulla ka koondamisi, mis samuti koduotsinguid pärsib.

»Eesti majanduse olukord eelmise aasta lõpus oli oodatust kehvem ja väljavaade käesolevaks aastaks on jätkuvalt nõrk. Täna oleme olukorras, kus käesolevaks aastaks räägitakse nullist või väikesest miinusest, mis sellegipoolest tähendab, et aasta teises pooles peaks majandus veidi kasvama,» nentis Rebane.

Mida toob käesolev aasta?

Kuna habras olukord majanduses inimestele üleliia kindlustunnet ei anna, võib käesolevaks aastaks ennustada laenutaotlejate vähenemist. Siiski sõltub olukord eksperdi sõnul peamiselt kahest suurest asjaolust, mida on raske ette ennustada.

«Esiteks on oluline vaadata, mida teeb intressikeskkond. Praeguse prognoosi järgi intressid alanevad pigem aasta teises pooles, kuid jäävad endiselt kõrgemale tasemele kui nad varasemalt olid. Suurt hõlpu intresside langetamisest laenumaksjatele loota ei ole,» kommenteeris Rebane.

Teine küsimus puudutab tööturgu. Kuna palgakasvu osas on ootused madalamad ning töötus ähvardab kasvada, siis tööturu poolelt kinnisvaraturule positiivset tõuget ei tule. «Väljavaade on tagasihoidlik. Pika vinna peale on küll inflatsiooni taltsutatud, kuid rõõmustada ei julge veel keegi – seda enam, et geopoliitiline olukord on jätkuvalt habras.»

Uue kodu otsijad püsigu valvel

Kuid mida ennustada uuel aastal kodu otsivatele inimestele? Kui varem loodeti, et kinnisvaraturul võiksid hinnad alaneda, siis Rebane sellele ootusele panuseid ei teeks. «Uus kinnisvara ei ole kuigi palju odavnenud, kuna ehitushinnad on jätkuvalt kõrged. Sarnaselt teistele sektoritele mõjutab kõrge elatustase ka ehitus- ja kinnisvaraturgu,» sõnas ta.

Uute objektide pakkumine on kinnisvaraturul viimaste kuudega oluliselt vähenenud. Seetõttu leidub aga igale objektile lõpuks potentsiaalne ostja. «Kuna ehitatakse vähem, aga uute objektide eest küsitakse kõrgemat hinda, leiavad kõik objektid teatud aja jooksul uue omaniku,» ütles ekspert.

Siiski ei puuduta see teise ringi kinnisvara, kus võib ette näha väikest hinnalangust. Kui ostjal on soov või vajadus kinnisvara müüa, siis seda tuleks Rebase soovitusel teha n-ö turuhinnaga. Seega tuleb ka käesoleval aastal kindlasti müügile atraktiivset teise ringi kinnisvara, mis otsib klienti ja mille müügitsükkel pole kuigi pikk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles