KIIRELT JA LIHTSALT Kasulik nipp, kuidas hortensia rohkem õitsema meelitada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Hortensiad on iga aia rikkus. Hilissuvel, kui kõik teised taimed hakkavad vaikselt hääbuma, on just hortensia see, mis meile lõputut silmailu pakub. Selleks, et õiteilu veelgi kauemaks jaguks, soovitavad asjatundjad üht olulist sammu.

Hortensia on üpris vähenõudlik taim, mille kasvatamisega saab hakkama ka algaja rohenäpp. Taime välimuse säilitamiseks võiks neid aga vähemalt korra aastas pügada, vahendab Express.

Hortensiate pügamine hoiab nad sulle sobivas suuruses ja kujus. Pügamine stimuleerib ühtlasi ka taime uute võrsete kasvu, andes tulemuseks kaunima õitemere.

Auhinnatud Suurbritannia disaineri ja BBC 1 saate «Garden Rescue» saatejuhi Lee Burkhilli sõnul on hortensiate kärpimine lausa hädavajalik samm. «Kuna lõikamine vähendab õiekobarate arvu, võimaldab see taimel suunata rohkem energiat allesjäänud õitele, mille tulemuseks on suuremad ja kaunimad õied,» kinnitab ta. 

Tark ei torma

Enne kui asud hortensiat pügama, võiksid igaks juhuks kõrva taha panna selleks sobivad ajad. Hortensiat, mis õitseb eelmise aasta kasvul, tuleks nimelt pügada hilissuvel. Uue taime õisi võiks aga kärpida talve lõpus või varakevadel, lõigates tagasi selle väljapoole suunatud pungad. 

Silmailu suve lõpuni

Hortensiad eelistavad kasvamiseks poolvarjulist kasvukohta ning niisket ja viljakat mulda, ent saavad piisava mullaniiskuse korral hakkama ka lauspäikeses. Suurele veevajadusele vihjab ka nende ladinakeelne nimi – Hydrangea. Kuivas ja liivases lahjas mullas hortensiad edeneda ei taha, õitsemise vähesus või selle puudumine on tavaliselt märk veenappusest. Põuastel suvedel tuleb taimi kindlasti kasta, sest neil on suured lehed ja pinnalähedane juurestik. Ühe taime kohta arvestatakse kastmiskorraks umbes 30–40 liitrit vett. Teada tasub ka seda, et taimed võistlevad vee ja toitainete pärast teiste taimedega, seepärast ei taha hortensiad kasvada ka teiste puude all.

Ettevaatlik tasub olla hortensiate väetamisega, selle tulemusena liiga pikaks kasvanud võrsed ei jaksa suuri õisikupalle püsti hoida ja painduvad maha. Mullareaktsioon võiks olla hapukas, siis on lisaks uhkele õitsemisele oodata ka uhket sügisvärvide paraadi. Happesuse tõstmiseks võib mullale lisada kohvipaksu või punasesõstra mahlajääke, aluselisel mullal jäävad hortensiad kiduraks.

Allikas: Postimees Kodu

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.

Märksõnad

Tagasi üles