Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Lõuna-Korea teadlased kasvatavad laboris «lihariisi»

Copy
Lõuna-Korea teadlaste poolt loodud valgurikas riis.
Lõuna-Korea teadlaste poolt loodud valgurikas riis. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / SCANPIX

Lõuna-Korea teadlased on välja töötanud uut tüüpi riisi, mis on väidetavalt eriti valgurikas ja keskkonnasõbralik.  

Niinimetatud lihariis lõhnab kergelt või sarnaselt ning on kujult riisilaadne, kuid värv on sel roosa. Hong Jin-kee Souli Tonsei ülikoolist ütles pressiteates: «Kasutades kultiveeritud liha, saame loomset valku ilma loomi tapmata.»

Uurimistööd juhtiv Hong Jin-kee.
Uurimistööd juhtiv Hong Jin-kee. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP/ Scanpix

Loomasõbralik alternatiiv

Riisi tegemiseks katsid teadlased riisiterad kalaželatiiniga ning süstisid seejärel teradesse veise rakkusid. Hong Jin-kee ja tema meeskond valisid riisipõhja, kuna see on paljude Aasia inimeste põhitoit. Samuti pakub see ideaalset struktuuri lihaasendaja jaoks.

Liharakkude kasvamiseks riisitera sees kulub umbes üksteist päeva, vahendab Dezeen. Siiani on see olnud keeruline protsess, kuid teadlased loodavad leida viisi, kuidas protsessi lihtsustada, muutmaks taolise riisi masstootmise realistlikuks.

Lihariisil on silmapaistev välimus.
Lihariisil on silmapaistev välimus. Foto: ANTHONY WALLACE / AFP/ Scanpix

Jin-kee hinnangul on sellise riisi süsinikujalajälg 6,27 kg CO2 saja grammi valgu kohta. Veiseliha tootmisel on see kuni üheksa korda suurem. Jin-kee ja tema meeskonna sõnul on lihariisis kaheksa protsenti kõrgem valgu- ja seitse protsenti suurem rasvasisaldus kui tavalises riisis. Seda ei ole palju, kuid Jin-kee sõnul on tulemused siiski lootustandvad ning arendustööga jätkatakse.

Tagasi üles