TEADLANE Kaval tähestikunipp aitab sul kiiremini uinuda

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Uni ja stress on nagu nõiaring. Halb uni ei põhjusta mitte ainult stressi, vaid stress raskendab ka uinumist. Mida teha, et sellest ummikseisust välja rabeleda?

Unine inimene valib kategooria, näiteks laulusõnad või puhkuse sihtkohad, ja mõtleb tähthaaval midagi sellega seonduvat. See aga viib mõtted eemale stressist ja igapäevamuredest, vahendab Fox News.

«Paljude inimeste mõtted on une eel üliaktiivsed. Sellisel juhul on ajul ja kehal raskem lõõgastuda ning tulemuseks võib olla unetus või kehvem unekvaliteet. Tähestikunipp paneb aga stressirohketele mõtetele piduri peale, rahustades seeläbi aju ning aidates sel liikuda une esimesse faasi,» ütleb Rohrscheib.

Vaigista oma meeled

Juhul, kui tähestikunipp ei toimi, soovitab Rohrscheib proovida alternatiivina meditatsiooni ja sügavat hingamist. Nende eesmärk ei ole mitte ainult meelte vaigistamine, vaid ka südame löögisageduse ja hingamissageduse aeglustamine. «See muudab uinumise kiiremaks ja kergemaks,» kinnitab Rohrscheib.

Katkendlik uni on minevik! Kui ka sul on raskusi uinumisega või oled lihtsalt kehva unega, soovitab Suurbritannia uneekspert Martin Seeley soetada vähemalt ühe alljärgnevast viiest rohelisest kaunitarist.

Lavendel

Lavendlilõhn rahustab ja seepärast sobib värske taim väga hästi magamistuppa. «Teaduslikult on tõestatud, et lavendel alandab vererõhku, südame löögisagedust ja stressitaset,» ütleb Sheeley. Paljud kasutavad lavendlipihustit oma patjadel ja voodipesul, mõned lisavad paar eeterliku lavendliõli tilka oma õhtusele vannile, teised jällegi hoiavad kuivatatud lavendlit magamistoas. Lavendlitaim armastab aga otsest päikesevalgust, nii et pimedamasse magamistuppa see hästi ei sobi.

Havisaba

Havisaba toodab öösiti hapnikku ja puhastab toaõhku, olles omakorda kasulik hingamisele. Kui toataimed toodavad tavaliselt hapnikku päeval ja öösel magavad, siis havisaba toimetab ööpäev läbi, mistõttu sobib suurepäraselt magamistuppa. Havisaba on võrdlemisi hooldusvaba, saades hakkama igasugustes valgustingimustes ja vajades vett kord kahe nädala jooksul.

Aloe Vera

Samamoodi nagu havisaba toodab ka aaloe öösiti hapnikku ja puhastab toaõhku. Lisaväärtusena eraldab taim õhku niiskust, mis on kasulik meie hingamisteedele. «Aloe Vera't on NASA uuringutes nimetatud üheks efektiivseimaks õhupuhastiks. Lisaks nõuab see suurepärane taim väga vähe hooldust,» lisab Seeley.

Tups-rohtliilia

Tups-rohtliilia ihkab valgust, kuid mitte otsest päikesekiirgust, vahendab Mirror. Samas saab hakkama ka poolvarjus. Suhteliselt hästi kasvab ka põhjapoolsel aknal. Triibuliste lehtedega taimed kaotavad hämaras kasvukohas oma triibud. NASA uuringute kohaselt eemaldab tups-rohtliilia ühe ööpäeva jooksul keskmiselt 95 protsenti toaõhus olevatest toksiinidest. Puhtam õhk aitab meil kergemini hingata, mis omakorda aitab kiiremini uinuda.

Gardeenia

Gardeenia mõnus lõhn mõjub inimesele rahustavalt. Sheeley kutsub gardeeniat väikeseks, aga võimsaks vägilaseks. Õues õitsevat taime on aga raske magamistoas kasvatada. Gardeenia ihkab nimelt erksat, kuid mitte otsest päikesevalgust. Otsene valgus kõrvetab taime lehed. «Ühes uuringus leiti, et osalejad, kellele anti gardeenias leiduvat aktiivset ühendit krotsetiini, magasid paremini kui need, kes võtsid platseebot,» tõdeb Sheeley.

Märksõnad

Tagasi üles