Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ENNETA TULEKAHJUT 7 olulist teemat, millest peaksid lapsega juba täna rääkima

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tulekahju võib alguse saada väga kiiresti – kodus on peamisteks tulekahju tekkepõhjusteks lahtise tule kasutamine, hooletu söögitegemine ning rikkis elektriseadmed. Teadlik ja ennetav käitumine on tuleohutuse alus. Lapsed võtavad kiiresti infot vastu ja seetõttu on oluline nendega varakult rääkida tuleohutusest.

Lastele õpetatakse tuleohutuse baasteadmisi juba lasteaias, kuid kõik saab alguse kodust. Peame olema täiskasvanutena eeskujuks. Kui ise tuleohutusnõudeid eirame, pole laste juhendamisest kasu.

Oluline, et tulekahju korral käitumise juhised oleksid lihtsad ja selged. Lisaks on tähtis rõhutada, et tulekahju korral on peamine lapse ohutus ja turvalisus, mitte tulekahju kustutamine.

Foruse tuleohutuse valdkonnajuht Ain Karafin jagab näpunäiteid, millistest tuleohutuse teemadest tuleks lastega rääkida ja mida silmas pidada.

Kellele tuleohust teada anda ja kuhu helistada?

Selgitage lapsele, et tulekahjust tuleb kiiresti informeerida. Kui vanemaid pole kodus, peab laps neid sellest kohe teavitama ning helistama 112. Kui kõrvalkorteris või -majas on täiskasvanud inimesed, tuleks neile samuti ohust teada anda. Nii saab kuni päästjate saabumiseni kahju minimeerida.

Kodune valvesüsteem sisaldab reeglina ka suitsu- ja vingugaasiandurit. See tähendab, et tulekahju korral läheb andur tööle ja signaal jõuab ka turvapartneri juhtimiskeskusesse.

Kuidas lapsed endale ise tuleohtu ei tekitaks?

Suvisel ajal võib juhtuda, et lapsed viibivad tavapärasest rohkem üksinda kodus. Suuremad lapsed saavad ise lihtsama söögitegemisega hakkama.

Kodus ei tohiks olla arusaamist, et laps ei leia üles asju, mida tema eest peidetakse. Näiteks tikud. Kui kodus asju peidetakse, siis neid suure tõenäosusega otsitakse ja üks hetk ka leitakse. Pigem on oluline selgitustöö, kuidas ohutult tikkudega ümber käia. Tuleks rääkida, kuidas laps ei tohiks kasutada tikke ega elektriseadmeid ning süüdata küünalt.

Mis juhtub, kui pliidil läheb toit kõrbema või põlema?

Laps hakkab üks hetk ise toitu valmistama ja soojendama. Oluline on selgitada, kuidas toidu valmistamise järel tuleb alati pliit välja lülitada, sest tööle jätmisel võib tekkida väga kiiresti tuleoht.

Kui peaks juhtuma, et toidutegemise ajal tilgub rasv üle ääre ja see läheb põlema, tuleb kiiresti katta tulekolle kaane, vaiba või tekiga. Väga oluline on lapsele selgitada, et põlema läinud toitu ei tohi kustutada veega. Veega põlevat rasva kustutades pritsib rasva laiali ning tulekahju läheb mitu korda hullemaks.

Toidutegemisel puhkenud tulekahju kustutamiseks on soovitatav varuda endale koju tuletekk või tulekustuti. Tuletekke kasutatakse köökides ja need pole kallid. Hinnad algavad kümnest eurost.

Kas ja millal peaks laps kasutama tulekustutit?

Kodustes tingimustes on soovitatav kasutada vahtkustutit. See sobib puidu, paberi ja põlevvedelike kustutamiseks. Kui vahtkustutil on peal täht F, võib sellega kustutada ka rasva. Tavaline vahtkustuti on 6-liitrine ja kaalub umbes kaheksa kilogrammi. Lapsel on seda raske tõsta.

Lapsele peaks õpetama tulekustuti kasutamist vastavalt tema võimekusele ja füüsilisele valmisolekule. Kui lapsel on raske tulekustutit liigutada, pole selle kasutamisest kasu.

Väiksematele lastele võiks siiski anda edasi baasteadmised, mis on tulekustuti ja milleks see on vajalik. Need teadmised kinnistuvad kiiresti.

Kui kodus peaks tekkima põleng, siis on kõige lihtsam lapsele öelda, et väiksema tulekoldele kustutamiseks saab kasutada tekki või vaipa. Kui pliidil läheb rasv põlema, tuleks anumale panna peale poti- või pannikaas.

Oluline on veel ära märkida, et veega pinge all oleva elektriseadme kustutamine on eluohtlik.

Räägi suitsu- ja vingugaasianduri tööpõhimõttest

Igas kodus peab olema töökorras suitsuandur. Lapsele tuleks selgitada, kui suitsuandur tööle hakkab, on midagi valesti.

Lisaks tuleb lastele näidata, kus asub kodus suitsuandur ja mis on selle tööpõhimõtted. Üheskoos lapsega saab kontrollida ka anduri töökindlust ja seda vajadusel puhastada. Lapsed jätavad need teadmised hästi meelde.

Kui kodus annab sooja ahi või muu tahkel kütusel toimiv küttekeha, peab olema ruumides vingugaasiandur. Selgita anduri tööpõhimõtteid ka lapsele.

Hoolitse, et kodus oleks elektriseadmed korras

Kõige rohkem tulekahjusid saavad kodus alguse katkistest ja rikkis elektriseadmetest. Sõltumata sellest, kas neid kasutavad lapsed või täiskasvanud.

Kui elektriseade annab märku, et midagi on valesti, tuleks sellele koheselt pöörata tähelepanu ja kasutusest eemaldama. Näiteks, kui pistiku seina panemisel on kuulda särinat või nupu vajutamisel on tavapäratut heli.

Evakueerumise läbi mängimine

Harjuta lastega koos, kuidas ohu korral korterist või majast ilma raskusteta ning turvaliselt välja pääseda. Selgitage ka seda, et oluline pole kaasa võtta asju, vaid elude päästmine.

Samuti selgitage, kui oluline on väljudes enda järel sulgeda aknad või uks, et tulekahju ei saaks hapnikku juurde.

Tagasi üles