Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LÜLITA AJU VÄLJA Populaarsust koguv nipp aitab vähem kui minutiga uinuda

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

TikTokis levivad videod aju väljalülitamise trikist, mis väidetavalt leevendab ärevust ja aitab uinuda. Neuroloogiale spetsialiseerunud Soome unearst Eemil Partinen selgitab, kas ja kuidas kõnealune nipp toimida võiks.

TikToki kasutaja @dearmydaughters3 jagas jälgijatega psühholoogilt saadud ebatavalist uinumisnippi. Psühholoogi nõuande kohaselt saame oma aju välja lülitada, kui katta üks silm 20 sekundiks peopesaga. Juhul, kui trikk esimesel korral ei toimi, soovitab tiktokker proovida seda ka teise silmaga.

MTV Uutiset küsis neuroloogiale spetsialiseerunud unearstilt Eemil Partinenilt, mida tema TikTokis jagatud nipi kohta arvab. «Tõesti huvitav nipp ja ma arvan, et see võib isegi toimida,» ütleb Partinen. Uneekspert toob välja kolm põhjust, miks võib silmade ette asetatud peopesa närvisüsteemi rahustada.

Põhineb samal mehhanismil nagu silmade liikumisteraapia

Silmade liikumisteraapiat ehk EMDR-i saab kasutada traumaatiliste mälestuste või hirmutavate ja ahistavate mõtetega seotud mälujälgede vähendamiseks. «See nipp ja silmade liikumisteraapia toimemehhanism võivad olla omavahel seotud. Varasemast kogemusest on teada, et kui liigutada kiiresti silmi või vaadata metsas puude poole, vähendab see ärevustunnet,» ütleb Partinen.

Tähelepanu hajutamine

Ärevuse sümptomeid saab leevendada, kui suunata tähelepanu ärevust põhjustavast faktorist eemale. Iga inimese puhul toimivad uneeksperdi kinnitusel erinevad lahendused. «Mõned kasutavad muid aistinguid: külma, sooja või raskustunnet. Ühe silma katmine on lihtne viis tähelepanu kõrvalejuhtimiseks,» arvab ta.

Mõju aju rütmilisusele

Ajus on teatud rütmilisus ja on teada, et see muutub, kui me sulgeme oma silmad. Kui aga katta peopesaga silm, võime asjatundja sõnul eeldada, et ajus tekib teistsugune rütmilisus või erinevus rütmilisuses ajupoolkerade vahel. «Ma ei näe midagi halba selles, et proovida midagi sellist ärevuse puhul. Kui see aitab, suurepärane,» leiab Partinen.

Märksõnad

Tagasi üles