Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LUGEJA KÜSIB Miks on mu öine elektritarbimine suurem kui päevane? (1)

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Elektriarve koosneb nii elektri hinnast kui erinevatest tasudest ja maksudest. Mõnel tarbijal on arvel veel eraldi rida öisele elektritarbimisele. Kui reeglina kasutame elektrit enim päevasel ajal, võib tekkida olukordi, kus hoopis öine tarbimine on suurem. Miks see nii on?

Elektripaketti on võimalik valida kas ühe- või kahetariifsena. Kui ühetariifse puhul on öösel ja päeval sama hind, siis kahetariifse paketi puhul kehtib elektrile tunnipõhine hind, mis on öösel ja päeval erinev, vahendab Enefiti Energiatarkuse blogi.

Öine hind ei kehti ainult öösel

Võiks ju arvata, et päevane hind kehtib esmaspäevast pühapäevani teatud kellaaegadel, kuid tegelikult ei vasta see päris tõele.

Päevane hind (kahetariifse elektripaketi puhul) kehtib esmaspäevast reedeni kell 7.00–22.00.

Öine hind kehtib aga:

  • esmaspäevast reedeni kell 22.00–7.00;
  • laupäeval ja pühapäeval terve ööpäeva;
  • riiklikul pühal terve ööpäeva jooksul.

Seega, kui kasutad nädala sees öösel ja varajastel hommikutundidel, nädalavahetusel ning riigipühadel rohkem elektrit, kui päevase elektrihinna ajal, ongi sinu öine tarbimine elektriarvel suurem.

Ühetariifse paketi puhul ei ole vaja kellaaegade pärast muretseda, sest sõltumata nädalapäevast või kellaajast, on elektrihind sama. Välja arvatud börsipaketi puhul, mille hind muutub iga tund.

Valides ühetariifse elektripaketi, on elektri kilovatt-tunni (kWh) hind odavam kui kahetariifse paketi päevane hind. Öine hind seevastu on kahetariifse puhul odavam kui ühetariifse kWh hind.

Tagasi üles