Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Head Ukraina iseseisvuspäeva! Siin on proovimiseks printsess Diana ja Eesti tippkoka borširetseptid

Copy
Ukraina boršisupp. Pilt on illustreeriv.
Ukraina boršisupp. Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Täna, 24. augustil tähistab Ukraina iseseisvuspäeva. Tähtpäeva puhul taasavaldame kaks borširetsepti Postimehe varamust.

Esimene borširetsept tuleb restoranikolmiku Mooni, Kolme Sibula ning Mantli ja Korstna ühelt peakokalt Roman Zaštšerinskilt, kes seda Postimehe lugejatega lahkelt jagas.

Roman Zaštšerinski pere borš

Mooni boršisupp, mida keedetakse juba aastaid Roman Zaštšerinski pereretsepti järgi.
Mooni boršisupp, mida keedetakse juba aastaid Roman Zaštšerinski pereretsepti järgi. Foto: Madis Veltman

Puljong:

  • 1,5 kg kondiga veiseliha (nt rinna- või tagatükk)
  • 4 l vett
  • 3 loorberilehte
  • 10 musta pipra tera
  • 2 nelgitera
  • 1 sibul
  • 1 porgand
  • 1 küüslaugupea
  • 100 g kuivatatud musti ploome

Supp:

  • 1 kg peeti
  • 6 keskmist kartulit
  • 2 sibulat
  • 1 porgand
  • 3 sl tomatipastat
  • neljandik valget peakapsast
  • 1 sl või veidi rohkem soola
  • 1 sl suhkrut
  • 1 tl 30% äädikat
  • veidi õli
  • musta pipart
  • 5 küüslauguküünt
  • värsket peterselli, tilli ja rohelist sibulat
  • serveerimiseks hapukoort ja musta leiba

Tee nii:

1. Pese liha hoolega, pane potti ja kalla peale külm vesi. Lase keema ja korja puljongilt vaht. Keeda liha tasasel tulel umbes tund aega. Kui vahtu enam ei tule, lisa poolitatud sibul, porgand ja koorimata küüslaugupea ning maitseained ja ploomid. Kata kaanega ja keeda madalal kuumusel 2 tundi. Kurna puljong, tõsta liha välja ja lõika kuubikuteks.

2. Keeda ka peedid – selleks kulub umbes tund. Koori, riivi ja sega hulka 0,5 sl äädikat, et peet säilitaks oma kauni värvuse. Pane riivitud peet ootele. Koori ja tükelda kartul. Haki kapsas, lõika sibul ribadeks ja riivi porgand. Prae pannil sibul ja porgand õlis poolpehmeks. Lisa tomatipasta ja hauta veel veidi aega.

3. Lisa puljongile praetud sibul ja porgand ning keeda 5 minutit. Lisa kartulikuubikud ja kapsas, keeda 10 minutit. Lisa riivitud peet ja keeda veel 5 minutit. Lõpuks lisa lihakuubikud, maitsesta soola-suhkru, ülejäänud äädika ja musta pipraga ning tõsta tulelt.

4. Haki kooritud küüslauk ja ürdid ning lisa supile. Kata pott kaanega ja lase enne serveerimist vähemalt 10 minutit maitsestuda.

5. Paku hapukoore ja leivaga.

Teine borširetsept tuleb aga hoopis Ühendkuningriigist. Printsess Diana avaldas 1982. heategevusliku kokaraamatu jaoks oma pere lemmikretsepti ja nüüd on avalikustatud, et selleks oli ukrainapärane peedisupp.

Printsess Diana.
Printsess Diana. Foto: Adam Butler/PA/mjb/Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi vaimsete puuetega inimeste Avril Elizabethi hooldekodu esindajad rääkisid printsess Diana armastusest borši vastu, mille retsepti leedi Di neile isiklikult saatis.

1981. aastal palus Lõuna-Aafrika Vabariigi pealinnas Johannesburgis asuv hooldekodu paljudel kuulsustel saata oma lemmikroogade retseptid, et välja anda spetsiaalne kokaraamat ning kasutada müügist saadud tulu oma külaliste vastuvõtmiseks ja kostitamiseks.

Printsess Diana saadetud vastusest sai teatavaks, et tema lemmikroog oli erkpunane ja maitserohke Ukrainapärane borš. Tema retsept, mida ta enda sõnul tihti valmistas, sisaldas rohkelt peeti, maitsestamata jogurtit, sibulat, kanapuljongit, piima, soola ja pipart. Paistab, et liha printsess argises supis ei kasutanud.

Avril Elizabethi vaimupuudega kodu välja antud väikesetiraažilist kokaraamatut müüdi ainult Johannesburgis, mistõttu teadsid neid retsepte pikki aastaid vaid selle autorid ja vähesed ostjad.

Boršisupp printsess Diana moodi

Vaja läheb:

  • 3 keskmist peeti (kooritud ja riivitud)
  • 4 supilusikatäit oliiviõli
  • 4 tassi kanapuljongit
  • 6 tassi vett
  • 3 keskmist kartulit
  • 2 porgandit
  • 1 sibul
  • serveerimiseks hapukoort, maitsestamata jogurtit või törts piima

Tee nii:

Koori ja tükelda köögiviljad. Hoia kartuleid kuni kasutamiseni külmas vees, et need pärast tükeldamist pruuniks ei läheks. Pane suur supipott tulele ja lisa põhja sorts oliiviõli. Vala poti põhja riivitud peet ja hakitud sibul ja prae aeg-ajalt segades kümmekond minutit, kuni peedid on pehmenenud.

Lisa puljong, vesi, kartul ja porgand ning keeda 15 minutit või kuni need on pehmed, kontrolli noaotsaga. Maitsesta soola ja pipraga, lisa serveerimisel maitsestamata jogurt ja/või piim.

Tagasi üles