Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

6 toidugruppi, mis tagavad pika ja tervisliku elu

Pilt on illustreeriv.

Teadlased on pikalt uurinud, kuidas toitumisharjumused mõjutavad eluiga ja tervist. Sydney ülikooli teadlane dr Luigi Fontana väidab oma uues raamatus «Plant Power: The Essential Plant Food Guide to Enrich Your Health», et õige lähenemine taimsele toitumisele võib aidata aeglustada vananemist, vähendada põletikke ja parandada ainevahetust.

Fontana juhib Sydney ülikooli pikaealisuse uurimisprogrammi ning soovitab inimestel süüa vähemalt kahel päeval nädalas ainult taimset toitu, katsetades uusi retsepte ja maitseid, ning järk-järgult suurendada taimetoidupäevade arvu viiele päevale nädalas.

«Pikaealisus ei ole ainult geneetika küsimus, vaid ka elustiilivalikute tulemus,» rõhutab Fontana. «Keha varustamine õiget tüüpi toitainetega toetab rakkude uuenemist ja soolestiku mikrobioomi, mis on määrava tähtsusega immuunsüsteemi tugevdamisel ja haiguste ennetamisel.»

Taimne toitumine pole automaatselt tervislik

Pelgalt taimsele dieedile üleminek ei garanteeri paremat tervist. Fontana hoiatab, et paljud taimsed tooted võivad olla liigselt töödeldud ja ebatervislikud.

«Inimesed võivad küll lihast loobuda, kuid jätkata ultratöödeldud toitude tarbimist. See suurendab südame-veresoonkonnahaiguste ja dementsuse riski,» selgitab ta väljaandele Medical News Today.

Kuus toidugruppi, mis toetavad pikaealisust

Sydney ülikooli testköögi kokk Marzio Lanzini soovitab taimsele dieedile üleminekul vältida rafineeritud süsivesikuid, liigset soola ja transrasvu ning keskenduda täisväärtuslikele looduslikele toiduainetele. Fontana ja Lanzini toovad välja kuus peamist toidugruppi, mis aitavad hoida tervist ja toetavad pikaealisust:

  • täisteratooted – pruun riis, oder ja täistera nisujahu on kiudainerikkad ning aitavad vähendada diabeedi ja südamehaiguste riski;
  • kaunviljad – läätsed, oad ja kikerherned annavad valku, kiudaineid ja antioksüdante, toetades seedimist ja südame tervist;
  • pähklid – mandlid, pistaatsiapähklid ja india pähklid sisaldavad tervislikke rasvu, magneesiumi ja seleeni, mis tugevdavad immuunsüsteemi;
  • seemned – seesami-, chia- ja päevalilleseemned on rikastatud kiudainete, mineraalide ja südametervisele kasulike rasvadega;
  • tervislikud rasvad – väärisoliiviõli ja avokaado aitavad stabiliseerida südamerütmi, alandada põletikku ja tasakaalustada kolesteroolisisaldust;
  • madala suhkrusisaldusega puu- ja köögiviljad – õunad, apelsinid, brokoli ja tomatid seedivad aeglasemalt, aidates reguleerida veresuhkrut ja vähendada krooniliste haiguste riski.

Fontana rõhutab, et pikaajalise tervise ja heaolu saavutamiseks ei pea täielikult taimetoitlaseks hakkama, vaid oluline on tasakaal ja kvaliteetsete looduslike toitude eelistamine.

«Me näeme toitumises tõelist pööret alles siis, kui tervislikud alternatiivid muutuvad kättesaadavaks ja taskukohaseks suuremale hulgale inimestele,» märgib Fontana.

Selleks tasub panustada täisväärtuslikule, mitmekesisele ja tasakaalustatud toitumisele, mis mitte ainult ei pikenda eluiga, vaid muudab elu ka kvaliteetsemaks.

Kommentaarid
Tagasi üles