Ehitaja valimine: ära oota täiust ja üliinimlikkust

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitaja
Ehitaja Foto: SCANPIX

Olete otsustanud, et seekord ei tee remonti omal käel, vaid palkate professionaali. Mida sel juhul aga silmas pidada tuleks?  

Elukutseline ehitaja tunnsitab, et sageli on klientide ootused ja eeldused põhjendamatud, ning soovitab arvestada kaheksa järgneva punktiga.

Ära oota perfektsust, oota kvaliteeti
Kõige ebareaalsem ootus, mis kliendil olla saab, on see, et töö saab olema perfektne. Sellist asja pole olemas – värvimist, krohvimist, kiviladumist ei tee masinad, vaid inimene. Inimene ei suuda luua midagi veatut, täiesti ühtlast, ühegi kõrvalekaldeta. Teatav vabakäelisus on paratamatu, mõistagi mingi piirini.

Iseloomude sobivus
Ehitajaga esimest korda kohtudes tee tähelepanekuid ka tema iseloomu kohta. Võib tunduda totter, aga inimestevaheline klapp on siinkohal sama oluline kui endale kallimat valides. Kui te kuidagi kokku ei kõla, ei saa suure tõenäosusega asja ka teie koostööst.

Võta hinnapakkumisi
Tingimata võta rohkem kui üks hinnapakkumine. Kohtu esmalt kõrgeima pakkumise tegijaga, tõenäoliselt on tema hinna ajanud lakke kvaliteediihalus ja kallite materjalide kasutamine. Telli temalt detailne pakkumine, kopeeri seda, jäta hinnad välja ja saada teistele firmadele ning küsi, palju nendel tingimustel remont maksma läheks. See annab sulle hea pildi, palju töö tegelik maksumus on, ja võimaluse kaubelda.

Kontrolli!
Kui ehitajat valid, tee neile tausta-uuringut. Usalda oma kõhutunnet – kui see ütleb sulle, et miski on kahtlane, jää ettevaatlikuks. Sa ei taha ühel päeval avastada, et sinu hoolega valitud ehitaja on sulle julmalt külma teinud ja ise nelja tuule poole kadunud.

Ole vastutulelik
Ehitajad hindavad, kui neid hästi koheldakse, ja vastavad samaga. Neile on näiteks suur asi, kui pere lubab kasutada oma tualettruumi selle asemel, et õues varjulist kohta otsida või lähimasse bensiinijaama kärutada. Vahel meestele sooja tee või võileiva pakkumine ei tee sind ka kindlasti vaesemaks, aga muudab suhted ehitajatega märksa soojemaks.
Ning kui millegagi on sinu hinnangul totaalselt mööda pandud, anna endale 15 minutit rahunemiseks, et üliemotsionaalsusega mitte suhteid tuksi keerata. Tegijal ikka juhtub ja igale arusaamatusele on olemas lahendus!

Märka ohumärke
Kui ehitaja jõuab harva lubatud ajaks objektile, kui sa pead teda sageli telefonitsi taga ajama ja märkad, et ta venitab, suunab ülesandeid teistele, on räpakas, hooletu ja lohakas, on aeg mõelda töösuhte lõpetamisele. See on sinu kodu ja keegi teine sinu eest ei seisa. Vallandamisvestlus on kahtlemata ebameeldiv, aga mõnel juhul möödapääsmatu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles