Kas teadsid: külmiku töötõhusust saab tublisti suurendada

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tänapäeva külmkapid on mõistagi juba niigi äärmiselt ökonoomsed ja efektiivsed, ometi on hulk nippe, mille abil elektritarbimist ja külmutamist ning külmas hoidmist veelgi parandada saab. 

Jälgi külmiku temperatuuri aastaaegade vahetudes
Kuigi külmik peaks olema toatemperatuuri suhtes üsna tundetu, ei ole ta seda tegelikult siiski nii väga. Kui sul on õige jahutusaste paika timmitud, jälgi ilmade äkilise soojenemise ja jahenemise ajal, kas külmikus püsib endine temperatuur. Kui ei, säti see uuesti paika.

Kontrolli tihendeid
Kui külmikuukse tihendid õhku läbi lasevad, hakkab kodumasin rohkem pingutama, et temperatuuri säilitada, ja kulutab seeläbi rohkem elektrit. Kontrolli tihendeid pidevalt, et need oleksid õhukindlad. Kui tihendid väsivad, vaheta need välja.

Lase õhk liikuma
Ära pressi külmikut köögis tihedalt teiste kodumasinate või mööblitükkide vahele. Jäta kummalegi küljele mõni sentimeeter vaba ruumi – nii pääseb õhk külmiku ümbruses vabalt liikuma ja külmik võtab vähem elektrit.

Ära topi täis
Õhuringlus on oluline ka külmkapi sees. Toiduainete tihe kokkuladustamine hoiab neid küll paremini külmana, aga see ei tähenda, et peaksid riiulid triiki täis laduma – viimane lahendus takistab õhuringlust, mis toitu jahutab.

Pühi puhtaks
Kui külmikuriiulile kogemata mõned toiduplekid teed, eemalda need kohe. Külmikus ei ole nii külm, et bakterid sea vohama ei pääseks, maha läinud toit on neile aga suurepäraseks paljunemiskohaks. Seega eemalda plekid kohe ja hoia külmik alati puhtana.

Niiskus on ohumärk
Kui külmkapp kipub seest märjaks muutuma, keera maha kõik energiasäästmisrežiimid. Niiskus võib olla märk sellest, et külmik ei külmuta piisavalt. Kui niiskus külmikust kadunud on, võid katsetada säästurežiimi sisselülitamisega.

Puhasta tagakülge
Külmiku tagumine alumine osa, kus asub külmiku süda, vajaks regulaarset tolmuvõtmist – kui see on tolmuga kaetud, võtab külmik palju rohkem elektrit ning võib lõpuks üldse üles öelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles