«Minu kodu» blogi: Kõige ilusam osa meie majast - aknad

Kärt-Britt Kokk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja idapoolne külg ehk majatagune
Maja idapoolne külg ehk majatagune Foto: Kärt-Britt Kokk

Maja aknad on ees ja tulemus on niivõrd ilus, et ma pean seda oma lugejatega kohe jagama. Kõige meeldivam osa majaehituse juures on viimistlus - kui juba näed katust ja aknaid ning muud sellist, mis annavad majale lõplikku ilmet, siis tunned, et suur töö on ikka ära tehtud. 

Ma pean tunnistama, et kõige enam ma ootasingi majale uusi aknaid. Kui me maja jooniseid alles tegime ja aknad arutusel olid, siis mina muudkui rääkisin oma ruutudest - minu unistuste majal peavad olema suurte ruutudega aknad ja neid peab olema palju ning need peavad olema suured. Mees oli rohkem ilma ruutudeta ja massiivsete klaaside poolt - põhjenduseks oli, et nii tuleb rohkem valgust sisse ja ruudud võtavad seda valgust vähemaks. Mina ikka jaurasin, et ruudud on ilusad ja teevad hubasemaks ning omanäolisemaks maja. Kui need ükskord ette said, pidi ta jälle nentima, et mul oli õigus - tõesti on ilusad ja ruudud ei häiri üldse vaid annavad just hubasema ja lausa lossiliku mulje. 

Nii palju ruute!
Nii palju ruute! Foto: Kärt-Britt Kokk

Kui Viking Window akende paigaldajad esimest korda käisid, siis vahetult enne jõudmist ütlesid nad telefonis, et nad tahavad näha, kuhu majja nii palju ja nii väiksed aknad lähevad. Ma olin natuke üllatunud - mismõttes väiksed? Meil maja aknad algavad põlvekõrguselt igast toas - on ligi meeter laiad ja poolteist meetrit kõrged ja igas magamistoas on neid lausa kaks tükki. Lisaks siis massiivsed terrassiuksed ja elutoa aknad. Kui nad kohale jõudsid, siis küsisin, et mismõttes väiksed?! Ja sain vastuseks, et need siin on jah pisikesed - nad on ka 3 meetrit kõrgeid ja 4 meetrit laiu paigaldanud. Siis tõesti on meie omad väiksed... Mis tegelikult oli vist hea, sest meil pole veel treppi ja muretsesin, et kuidas nad need rasked aknad teisele korrusele saavad, kui ainuke viis sinna pääseda on redelite abil. See aga polnud takistuseks - kõik said ilusti üles ja paika ilma probleemideta. Paigaldus kestis vaid ühe päeva - hommikul 9 paiku alustati ja õhtul 8 paiku lõpetati.

Majaesine, 29. juuli, 2016
Majaesine, 29. juuli, 2016 Foto: Kärt-Britt Kokk

Kui eelmises blogipostituses olin ma pettunud algselt välja valitud firmas, kes meiega suhelda ei tahtnud enam, siis lõpuks valitud Viking Window-ga oleme superrahul. Just sellist suhtlemist ma ootangi ühelt ettevõttelt, kes meile teenust pakub. Kõik seletati täpselt lahti, pakuti erinevaid lahendusi ja võimalusi ja aknad said täpselt sellised nagu ma alati unistanud olen. Lisaks on kogu meeskond, kellega suhelnud olen, väga mõnusad ja viisakad, aga samas mitte liigselt ametlikud. Mul ei ole absoluutselt kahju sellest, et valisin kallima pakkuja, sest tean, et need aknad on aastakümneteks, need on täpselt ideaalsed ja ilmselt kui oleks mingi mure, siis poleks probleemi. Paigaldajad ütlesid vahetult peale tööde lõppu, et kui mingigi probleem on, siis kohe teada annaksime ja nad tulevad läbi. 

Paigaldajatega jäin väga rahule - olid väga lahedad ja sõbralikud. Nendega sai palju nalja ka. Samal päeval kui nad pidid paigaldama tulema, võttis mees nad varahommikul vastu ja kui ma end lõpuks voodist välja ajasin ja kohvitassiga õue läksin, siis aknad polnud veel jõudnud. Me olime kolm ööpäeva ilma akendeta majas elanud, mis oli üsna ebameeldiv, sest akende asemele olime ajutiselt pannud penod ja kiled - toad olid hirmus umbsed ja pimedad. Poolunisena padjanäoga kohvitass näpus õue astudes ja märgates, et aknaid polegi veel kohal, teatas üks paigaldajatest tõsise näoga, et nüüd on asi nii, et aknad täna ei jõua ja ilmselt saab alles augusti lõpus. Ma vist olin nii jahmunud näoga, et neid ajas naerma see. Sain suhteliselt kiirelt aga aru, et nad teevad nalja ja aknad kohe-kohe jõuavad. Aga ma pole ka suupeale kukkunud. Kui nad esimest akent paigaldasid ja vahesid montaaživahuga täitsid, hõikasin ma ehmunud häälega neile: "OOTA, aga lingid jäid ju väljapoole!!" Paariks sekundiks jäeti vahupaigaldamine pooleli ja kui saadi aru, et ma lihtsalt tögasin neid, siis öeldi vaid vaiksel häälel, et selliseid nalju ikka ei tehta... Siis oli minu kord naerda. 

Meile selline huumor väga sobib. Me üritamegi pidevalt muretsemise asemel asju naljaga võtta ja ma ei pane pahaks kui ka töömehed sellega kaasa lähevad ja ise ka stressi vähemaks võtavad oma pehmema olekuga. Võib öelda, et mees ise alustas selle naljatamisega kui jättis paigaldajatele - enne kui nad mõõtma tulid - akende avadesse puidu peale märkeid ja joonistas sinna viikingi sarvedega mütsid, et nad saaks aru, et see sõnum seal on neile... 

Üks seik meeldis mulle eriti. Kui paigaldajad esimest korda käisid ja me kaalusime, kas tellida kallim paigaldus või soodsam, siis uurisin neilt, et mis vahe neil on. Nimelt sisaldab kallim paigaldus akende teipimist, mis annab neile suurema soojapidavuse. Teip ise maksab ehituspoes umbes 30euri rull ja on täiesti ise tehtav - eriti kuna meil polnud veel tuuletõket ega laudist, siis tuleb lihtsalt teibid ühenduskohtadele tõmmata, kinni siluda ja ongi tehtud. Paigaldajad ütlesidki ise, et saate sellega vabalt ise hakkama ja nii me otsustasimegi selle osa ise teha. Mulle meeldib see kui ettevõte ei ürita maksimaalselt teenust "pähe määrida", vaid tõesti toetabki seda, et mingi osa töödest saab ise teha ja sellevõrra raha kokku hoida. Igatahes olen ma tänulik neile, et nad selle meile lahti seletasid ja andsid omad nõuanded, kuidas neid teipida. 

Eeltööde nimekiri enne akende paigaldust: 

  • Vana maja akende eest ära võtmine:  selleks pidime need läbi saagima, sest mitmete remontide käigus olid aknad järjest enam kinni ehitatud - nii ei saanud näiteks vanu aknaid hingedelt mahagi tõsta, sest need ei ulatunud hingedelt maha - ülevalt oli kips liiga madalale toodud. Köögiakna hinged me saagisime läbi, et akent kätte saada.
  • Köögiakna alt välissein läbi saagida - selleks laenutasime spetsiaalse tööriista (jällegi Makserv-ist), millel oli piisavalt suur saeketas ja sellega sai kõik aknaavad ka suuremaks lõigata läbi tellisvoodri. Köögiaknast pidi saama terrassiuks ja selleks tuli uus ava ette valmistada. 
  • Vana maja akende jaoks uute puitavade tegemine tellisvoodri vahele, sest plaan oli aknad väljapoole tuua, et suurendada aknalaudu majas sees ja et aknad ei jääks väljast vaadates väga sügavale - plaan ju on tellisvoodri peale distantsliistud ja uus puitvooder panna. Nende avadega me panime muidugi puusse ja paigaldajad võtsid need lahti ja ehitasid olemasolevatest materjalidest uued avad. 
  • Uute akende avad - need said tegelikult ammu tehtud, aga ootasime kuni põranda valamise töö tehtud, et uusi aknaid kogemata betooniga ära ei määritaks. 
  • Akende esised õues risust puhtaks teha, mis lammutusest tekkinud ja vanad aknad sodihunnikusse tõsta, et paigaldajatele midagi jalgu ei jääks. 

Samal ööl, kui aknad ette olid saanud, tuletas mulle Facebook meelde, et täpselt aasta tagasi, sai meil kopp maasse lükatud ja tööd algasid. Pilt siin: 

29. juuli, 2015 - päev, mil kopp sai maasse löödud
29. juuli, 2015 - päev, mil kopp sai maasse löödud Foto: Kärt-Britt Kokk

Ma ausalt ei saa akendega rohkem rahul olla, aga mis ma ikka kiidan siin, vaadake parem pilte ja näete, miks ma nii õhinas olen.

Maja esine põhja poolt vaadatuna 
Maja esine põhja poolt vaadatuna Foto: Kärt-Britt Kokk
Maja lõuna- ja idapool
Maja lõuna- ja idapool Foto: Kärt-Britt Kokk
Majatagune - enne oli vana maja köögiaken siin, kus nüüd on ilus suur terrassiuks
Majatagune - enne oli vana maja köögiaken siin, kus nüüd on ilus suur terrassiuks Foto: Kärt-Britt Kokk
Meie tulevane köök ja elutuba 
Meie tulevane köök ja elutuba Foto: Kärt-Britt Kokk

Vaata rohkem pilte galeriist ja Facebooki lehelt!

Kuigi oli vahva praktiliselt terve kuu jälgida, kuidas töömehed nagu sipelgad õue peal ringi siblivad ja maja muudkui kerkib, ilma ise suurt panust andmata, siis nüüd hakkab meie osa taas pihta - maja on vaja augustikuu jooksul, enne jahedamate ilmade tulekut, kinniseks karbiks saada ja lõplikult viimistleda ning selle töö teeme me ise. 

Loe ka teisi minu blogipostitusi SIIT ja jälgi minu blogi Facebookis: Minu kodu lehel

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles