Et igaühest võiks alanud hooajal saada tõeline grillmeister, jagab Rakvere tootekategooriajuht Heli Sepp kasulikke näpunäiteid, mida järgides õnnestuvad kindlasti ka algajad grillisõbrad.
Tõsta grill ulualuselt välja ja puhasta korralikult, sest igasugune mustus, hangunud rasv ja tolm takistavad õhu juurdepääsu tulele ning see omakorda kajastub grillimise lõpptulemuses. Kaval grillmeister võiks vooderdada söegrilli fooliumiga – see muudab grilli puhastamise mitu korda lihtsamaks ning aitab selle ka puhtamana hoida. Ära unusta lõkkekausi õhuavade juurde fooliumisse auke torgata!
Hea marinaad aitab liha muuta pehmeks ja väga maitsekaks. Eriliselt hõrgu tulemuse garanteerivad toiduõli, erinevad mahlad ja ürdid. Veini ja äädikat sisaldavad marinaadid võivad aga liha kuivaks ja sitkeks jätta. Marineeritud lihalt tuleb grillimise eel liigne marinaad eemaldada majapidamispaberiga või lihtsalt lasta lihal nõrguda. Nii tegutsedes väldite olukorda, kus liha hakkab marinaadis hauduma.
Grillimise viimastel minutitel või serveerimisel võib kanda lihale ilusama läike ja veelgi huvitavama maitse saamiseks spetsiaalset glasuuri. Enamik neist sisaldavad veidi mett või suhkrut, mis kuumusega karamelliseeruvad ja annavad valminud lihale kuldpruuni jume. Maitselt peaks glasuur sobima marinaadiga, millega liha maitsestati.
Õige temperatuuri saavutamine
Kõige puhtama maitseelamuse saamiseks süüta grill puupilbaste, paberi või toiduõliga. Enne grillima hakkamist on oluline saavutada liha küpsetamiseks õige temperatuur, sest liiga külm grill muudab liha nätskeks ja põletavalt kuuma temperatuuri puhul on oht liha hoopiski ära kõrvetada. Söed on grillimiseks valmis, kui saate kätt hoida 3-4 sekundit ca 10 cm kaugusel sütest. Kui suudate kätt hoida hõõguvate süte kohal kauem, on kuumus liiga väike.