Asjatundjad: inimese keha annab kehvast madratsist ajapikku ise märku

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hea une saladus peitub madratsis.
Hea une saladus peitub madratsis. Foto: Pexels / CC0 Licence

Asjatundjate sõnul annab inimkeha kulunud madratsist varem või hiljem niikuinii märku.

Katkendlik ning ebapiisav uni põhjustab väsimust, mälu- ja tähelepanuhäireid ning pikas perspektiivis ka kaalutõusu, nahaprobleeme ja enneaegset vananemist. Kehva une taga on aga tihtipeale oma aja ära elanud madrats, mille «parim enne» kuupäev saabub reeglina peale seitsmendat kasutusaastat. Märke madratsi kulumisest ning deformeerumisest on mitmeid, kaks Ameerika asjatundjat õpetavad neid paremini lugema.

Hommikune tuimus kehas

«Uue madratsi vajadusest annavad esmajoones aimu hommikused valud ning öine vähkremine voodis,» märkis orgaanilisi madratseid tootva ettevõtte asutaja Barry Cik väljaandele domino.com. Lisaks võib kehval madratsil magamine tuua hommikuse tuimuse; inimene ärkab väsinult ning on päevläbi hajameelselt loid. 

Vedrud, mügarikud, lohud 

Madratsitel on kombeks ajapikku lohku vajuda. Nii nagu kõik muu siin elus, kuluvad ka madratsid, nende vedrud ning pealiskatted. «Eriti kaotavad oma kuju kohad, kus inimene ööune jooksul kõige enam lesib,» kommenteeris madratsite turu-uuringutega tegeleva ettevõtte Mattress Advisor esindaja Alesandra Wooley. Eelmainitud märke silmates soovitab ta kohemaid tegutsema hakata.

Veidrad helid

Kui madratsilt kostuvad helid muutuvad pööramise käigus järjest eemaletõukavamaks, võib samuti uue madratsi soetamise päevakorda võtta. Öötundidel häirivad helid röövivad suure tüki inimese unest, mistõttu ei tohiks ka seda ohumärki kahe kõrva vahele jätta..

Iga liigutus lööb maast lahti

Kehval madratsil magavad inimesed on erinevate liigutuste ja helide suhtes märksa tundlikumad kui teised. Madratsil pöörav kaaslane kutsub esile ahelrektsiooni, mis paneb mõlemad osapooled ööläbi vähkrema. «See mõjutab meie unetsüklit, röövides väga suure osa kvaliteetsetest unetundidest. Kaaslase igat liigust tundes võib oletada, et madrats on kaotanud oma jäikuse ning toestavad omadused,» lisas Wooley.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles