Klassikaline vanaema kodusai

Elis Vaiksaar
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Klassikaline vanaema kodusai. Pilt on illustratiivne.
Klassikaline vanaema kodusai. Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Lapsepõlves maitstud klassikalise vanaema kodusaia mälestust jagab Sõbranna.ee reporteri Elise ema.

«Kui 1980. aastatel Viljandi kultuurikoolis käisin, siis elasin kooli ühiselamus. Igal korral, kui kursusekaaslastest keegi nädalavahetuseks koju sõitis, tõi kooli naasedes alati kodust midagi söögipoolist kaasa. Minu puhul oli selleks vanaema tehtud rosinatega sai, mida ta alati laupäeviti küpsetas. Kodust Viljandisse tagasi minnes, ootasid mind ees tühjade kõhtudega kursusekaaslased. Olin vaevalt uksest sisse saanud, kui saiaviile jagama hakati,» meenutab naerdes Elise ema.

«Elasime viiekesi ühes toas ning mäletan eredalt ühte korda, mil meil kuu lõpuks näpud täiesti põhjas olid. Siis otsisime terve toa põhjalikult läbi, et midagigi hamba alla saaks. Leidsime ühe kääru vanaema saia, istusime kõik laua taha ning igaüks võis saia kaks korda esihammastega tõmmata. Kõhtu täis ei saanud, aga naljakas on meenutada siiani.»

Vaja läheb:

  • 20 g pärmi
  • 400 g nisujahu
  • 3 dl piima
  • 100 g võid
  • 2 spl suhkrut
  • 1 muna
  • 1 tl soola

Lahusta pärm väheses käesoojas vees. Kuumuta piim peaaegu keemiseni, lisa suhkur, sool ja või. Lase piimaselgul veidikene jahtuda ja lisa lahtiklopitud muna. Sega kokku pärm ja piimasegu ning sõelu sisse jahu. Sõtku tainas läbi nii, et tainas jääks üsna vedelaks. Aseta tainas sooja kohta seisma ning aseta peale puhas köögirätik. Jälgi, et tainas kerkiks vähemalt kahekordseks või umbes tund aega.

Tõsta tainas võiga määritud vormi. Kasuta määrimisel kindlasti võid õli asemel, et vältida kerkiva taigna vormi seinte külge kinni jäämist. Lase taignal vormis umbes 20 minutit soojas kohas kerkida ning samal ajal kuumuta ahi 200 kraadini. Küpseta saia eelsoojendatud ahjus umbes tund aega. Poole küpsetamise pealt võid ahju temperatuuri alandada umbes 180 kraadini. Kummuta sai vormist välja ning soovitavalt aseta restile, et sai altpoolt krõbeduse säilitaks.

    Kommentaarid
    Copy
    Tagasi üles