UURING Toidulaual palavalt armastatud köögiviljal avastati võlutoime

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Jaapani teadlaste uus uuring seab esirinda meie toidulaual palavalt armastatud köögivilja.

Jaapani naised, kes söövad palju kartulit, surevad harvemini südame-veresoonkonnahaigustesse, selgub värskest uuringust. Jaapani teadlaste järeldus on huvitav, sest kartuli mõju meie tervisele on seni peetud võrdlemisi neutraalseks.  

Tulemused põhinevad 75 tuhande 40–79-aastase jaapanlase jälgimisel 9–11 aasta jooksul, mille käigus suri 4900 osalejat südame-veresoonkonnahaigustesse, vahendab Ilta-Sanomat.

Kui teadlased jagasid osalejad nende toitumise alusel rühmadesse, siis selgus, et naistel, kes sõid iga päev kartulit, oli 18 protsenti väiksem suremusrisk. Meeste suremust kartuli söömine ei mõjutanud.

Üksikasjalikumates analüüsides seostati kartulite igapäevast söömist eeskätt väiksema riskiga haigestuda isheemiatõvesse.

Loe ka: SUVISED AIAKATSETUSED 〉 Eestlanna fotod tõestavad, et kartulit saab edukalt ka tünnis kasvatada

Tulemused on huvitavad, kuid lisaks kartulile võisid teadlaste kinnitusel naiste väiksemale suremusele kaasa aidata paljud muud tegurid. Kartuli mõju tervisele mõjutab väga palju selle valmistamisviis ning ka mitmed varasemad uuringud näitavad, et kartuli valmistamisviis on märkimisväärselt olulisem kui kartul ise. 

Loe ka seda: Väga hea põhjus, miks ei tohiks kartulit toorelt süüa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles