PARIMATEST PARIM Aasta kokk teeb hõrgutavaid võlutrikke vana kalavabriku seinte vahel

Kodu.postimees.ee
Copy
Kogu Resto & Pagar on end sisse seadnud sõjaeelse kalatööstuse ja hilisema kiluvabriku seinte vahel.
Kogu Resto & Pagar on end sisse seadnud sõjaeelse kalatööstuse ja hilisema kiluvabriku seinte vahel. Foto: Britt Rosen

Aasta koka võistlused toimusid juba 29. korda. Osalenud kokkadest on tänaseks mitmed endale nime teinud ja toimetavad vägagi tuntud restoranide köökides.

Pühapäeval peeti festival Maitsev Eesti raames Kultuurikatlas kokkade meistrivõistlused. Aasta kokk 2023 on Maksim Ivanuškin (Kogu Resto ja Pagar), teise koha saavutas Aleksandr Kronov (Spa Tours OÜ) ja kolmanda koha Herkki Ruubel (Toidutiim).

Kogu Resto ja Pagari kohta loe rohkem siit: NÄDALA RESTORAN 〉 Ammusel kalatööstusel jälle elu sees

Üllatusvõistlejana tegi viie ja pooletunnise köögimaratoni kaasa Priit «Wend» Kuusk. Priit on olnud korduvalt hea toidu ja maitse eestkõneleja ning tema muhe tekst ja maalähedane ellusuhtumine on rõõmustanud mitmeid kokandussaadete vaatajaid. Nüüd pani ta ennast proovile enneolematu väljakutsega, ristates noad ja kokandusoskused Eesti tugevate kokkadega.

Aasta kokk 2023 Maksim Ivanuškin.
Aasta kokk 2023 Maksim Ivanuškin. Foto: Lauri Laan

Võistlusroogasid tuli serveerida seitse identset portsjonit ja ette oli antud kindlad toorained ja reeglid. Taimne eelroog pidi koosnema vähemalt kolmest eristatavast komponendist ja kahest kastmest, tooraineks pärandi peet ja värske pohl. Pearoog (lisaks lihale kaks lisandit ja kaste) tuli valmistada juursellerist, seapõsest ja sisefileest ning magustoidus (üks komponentidest küpsetis) tuli kasutada Krameri tuviõuna, kanarbikuõlu ja rukkilinnast.

Esikoht sai lisaks Profexpo rändkarikale 3000 euro väärtuses Ferrandi Paris koolituse «Fundamentals of French pastry», mille on välja pannud Kaupmees & KO. Teine koht võitis Big Green Egg minimaxi. Esikolmik sai Mcusta Zanmai kokanugade kinkekaardid Tallinn Cutlery’lt, küpsetuskoolituse meisterpagar Leho Metsa Balt-Hellinilt ning kingitused Metoselt ja teistelt toetajatelt.

Loe ka: VÄGA TUGEV TASE 〉 Aasta noorkoka valikul polnud žüriil mingit kahtlust

Lisaks anti välja eriauhinnad: parimaks abikokaks valiti Aljona Antonenko Maksim Ivanuškini tiimist, AS Reatoni auhinna – Innovatsiooni kulp – võitis Herkki Ruubel. Samuti hindasid igat käiku oma ala tipud.

Vegan eelroogasid hindas Mikk Mägi: «Lahe, et selline ülesanne kokkadele anti, vegantoit on uus normaalsus ja tore näha, kuidas vegantoitudega pingutatakse. Kõige parema eelroaga sai hakkama Maksim Ivanuškin. See oli roog, mida sööksin hea meelega veel.»

Võistlus parima pearoa tiitli eest oli tasavägine. «Roas tuli kasutada seapõske ja sisefileed, hindasingi kuidas need kaks olid valmistatud ja kokku sobisid,» ütles roogasid hinnanud Tarvo Kullama.

Parima seapõse valmistas Priit Kuusk, parima sisefilee Ott Uude. Mõlemad õnnestusid hästi Herkki Ruubelil.

Parima magustoidu serveeris Aleksandr Kronov. «Dessertides selgelt eristuvat liidrit ei olnud. «Aleksandri desserdis meeldis siidine õunamaitsega parfee ja õllejäätis selle kõrval moodustas maitselt kena terviku. Ka tehniliselt oli roog korrektne,» ütles žüriiliige Kertu Lukas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles