Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

ÜLLATAV Ekspert avaldab põhjuse, miks sa end pidevalt näljasena tunned

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ameerika toitumiseksperdi sõnul annab pidev nälg aimu ühest teisest defitsiidist meie kehas.

«Kui tunnete end keskmisest näljasemana, võib põhjus olla teie unemustrites,» ütleb Ameerika toitumisekspert Christopher Rhodes.

Rhodesi sõnul otsib unepuuduses oleva inimese keha energiat toidust. Uni ja toitumine on omavahel tihedalt seotud, kuna mõlemad osalevad ainevahetuses kui ka keha ööpäevases rütmis. Samamoodi, nagu õpetame keha ootama und, õpetame ka seda, millal oodata toitu.

«Seda õpetab inimene oma kehale päeva jooksul oma söögiaegade ja toitumisharjumustega. Nii saab ka see osa päevasest ööpäevarütmist,» ütleb Rhodes.

Halb uni häirib hormonaalset signalisatsiooni. Eelkõige mõjutab see kortisooli, mis mõjutab ainevahetuse kiirust ja võtmehormoone nagu leptiin ja greliin.

Rhodes ütleb, et need hormoonid vastutavad nälja ja energiakasutuse reguleerimise eest.

Ööpäevase rütmi seos näljaga

Toitumiseksperdi sõnul võivad äärmuslikud häired ööpäevases rütmis põhjustada nihkeid kogu kehas. Nende häirete all peab ta silmas kas pikemaajalist insomniat või vaid üht magamata ööd. 

«See võib segi ajada meie loomuliku rütmi ja põhjustada probleeme bioloogilises kellas ning samuti muutusi hormoonide tasemes, keemilises signalisatsioonis ja närvisüsteemi toimimises,» ütleb Rhodes.

Eelmainitud probleemid võivad omakorda põhjustada liigset nälga ja isu, kuna keha kompenseerib kaotatud und, omastades ühtlasi rohkem energiat toidust, vahendab MTV Uutiset.

Rhodes juhib tähelepanu ka sellele, et halva kvaliteediga uni võib mõjuda kehvasti meie kognitiivsetele võimetele ja ajufunktsioonidele, vähendades aju kontrolli impulsside üle.

Märksõnad

Tagasi üles