Koolilapse tuba: nippe valgusti valimiseks

Kristel Trell
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauavalgusti Marset Popo.
Lauavalgusti Marset Popo. Foto: Hektor Light

Ammu on möödas ajad, kui laps pidi koolitükke tehes petrooleumilambi lähemale tõmbama – nüüd jagub valgust kõigile, kui vaid leiad poest üles õige valgusti.

«Lae keskpaika kinnitatud rippvalgustist pole suurt kasu, pigem tasub eelistada mitut kohtvalgustit, millega saab tekitada ruumi ka eri piirkondi,» ütleb sisekujundaja Pilery Kangur. «Toas võiks olla korralik valgusti kirjutuslaual, suunamist võimaldav lamp voodipeatsis, laevalgusest oluliselt hubasemalt mõjuv põrandavalgusti ning miks mitte ka kohtvalgusti riidekapis.»

Valgustugevus on oluline

Valgustipoe Hektor Light projektijuhi Ülle Jõksi sõnul on valgusti puhul oluline selle valgustugevus ja -allikas. «Endiselt on müügil nii halogeen- kui tavahõõgpirniga valgustid, kuid võidukäiku teevad siiski leedvalgustid,» selgitab ta. Viimased annavad sooja valgust ja neid saab kasutada kõigis eluruumides. «Sooja valguse värvustemperatuur jääb 2700 ja 3000 kelvini vahele,» räägib spetsialist ja lisab, et töötoad ja kabinetid, kus viibitakse pikemat aega ning kus on vaja hoida kõrget energiataset, tuleks varustada hoopis külma valge valgusega. «Samas võiks koolilapse valgusti anda siiski sooja valgust. Õige valgus hoiab tervist, suurendab heaolutunnet ja tagab õppimisvõime. Liigselt kollane spekter soodustab aga hoopis unehormooni teket ning lapsel võivad pärast väsitavat koolipäeva tekkida õppimisraskused.»

Õige valguse saamiseks soovitab Jõks tutvuda märgistusega pakendil ning eelistada tuntud tootjate valgusteid. «Leedvalgustite kasuks räägib muidugi ka säästlikkus, need tarbivad vähem elektrienergiat. Samuti ei lähe valgusti kuumaks, nii et on igati ohutu ka siis, kui laps satub metallkuplit valest kohast puutuma,» räägib asjatundja.

Pisut kardetakse veel integreeritud ehk valgustisse sisse ehitatud leediga valgusteid, tõdeb Jõks. Need on mittevahetatava valgusallikaga valgustid, mis peaks kestma pea kogu elu.

Laualambi valik

Laualampi valides on inimestel erinevad eelistused. Sageli tuleb hoolega arvestada, kuhu valgusti paigutatakse või kui suur on laud. «Väikese lapse väikesele koolilauale ei pruugi suure ulatuvuse ja pööratavusega valgusti ära mahtuda,» lausub Jõks. «Ideaalis eeldame, et valgust jaguks kogu lauale, valgusti oleks suure haardega, hea pööratavusega ning kerge liigutada. Niisugune valgusti on kuni 50 cm ulatuvusega ja 50 cm kõrged ning selle võib kinnitada hoopis seinale, nii saab lauapinda rohkem ära kasutada. Mõne valgusti puhul saab klient ise valida, kas ta soovib panna selle lauale või kinnitada seinale.»

Väga hea lahendus on Jõksi sõnul ka valgusti, mille saab kinnitada laua külge: «Siis pole hirmu, et valgusti laual hoogsa askeldamise korral ümber läheb.»

Silmasõbraliku lambi valgusallikas on kaetud difuuseriga. «Selline valgusti annab maheda valguse ning lauale ei teki teravaid visuaalseid kontraste,» selgitab Jõks. «See on oluline ka nende valgustite puhul, mille kuplid on 180 kraadi pööratavad – räige valgus ei pimesta silma.» Heaks lahenduseks peetakse ka ülalt lahtisi kupleid, sest nende puhul peegeldub valgus lakke ja sealt tagasi, andes töökohale valgust juurde.

Paljud kliendid aga eelistavad Jõksi sõnul tavasokliga laualampe, kuhu saab ise eri valgusallikaid sisse panna, olgu siis halogeene või säästulampe. «Säästulambi puhul peaks jälgima, et see ikka kuplisse ära mahub, mitte ei jää välja punnitama. Õnneks leidub poes eri kujuga säästupirne,» räägib ta. «Lisaboonusena on osal valgustitel olemas hämardid, puutetundlikud sisse- ja väljalülitamisnupud, mis võimaldavad kasutada sama valgustit eri intensiivsusega.»

Vahel võib valik aga langeda ka valgusti disaini või värvi järgi. «Leidub toredaid lapsesõbralikke värve, praegu on levinud ka vasetoonid ja hästi popid on vintage-stiilis lauavalgustid. Väänatava varrega valgustid on küll mugavad, aga väikelapsele sobivad madalamad mudelid,» ütleb Jõks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles