Seitse sisekujundusreeglit, mida igal juhul rikkuma peaksid

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sobita julgelt erinevaid materjale - puit, teras ja plastik mahuvad ühte ruumi kenasti.
Sobita julgelt erinevaid materjale - puit, teras ja plastik mahuvad ühte ruumi kenasti. Foto: SCANPIX

On vana tõde, et reeglid on selleks, et neid murda. Sama kehtib ka sisekujunduses: kui üldiselt on ette nähtud mingit kindlat tüüpi lahendused, võid neid reegleid kohe mõnuga väänata.

Pisike ruum nõuab rahulikke värve
Miks? Suurus ei määra sugugi värvivalikut, nii et kasuta täpselt selliseid toone, mida armastad. Kui oled kirju ja kirgliku sisekujunduse pooldaja, siis mis sa sellega saavutad, kui võõpad elamise näiteks beežiks? Kodu peab olema selline, et sul endal oleks seal hea olla.
Vihje: kui kasutad julgeid ja tumedaid värve, vali pisikesse ruumi avatud mööbel, see tähendab, et näiteks kappidele tuleks eelistada riiuleid, appi tulevad ka peegelpinnad.

Keraamiline plaat sobib ainult vannituppa ja kööki
Sugugi mitte! Keraamilisest plaadist saab luua suurepärase efektseina nii elu- kui magamistuppa, selle kasutusala ei piirdu sugugi ainult köögi ja vannitoaga.
Vihje: et plaaditud seinaga ruum kõledana mõjuma ei hakkaks, kasuta ohtralt tekstiile.

Köögis peab olema keraamiline plaat
Ei pea! Töötasapinna taha jääva seina võid katta kas või tapeediga – niiskuskindlaks saad selle klaasiga katmisel või korraliku paksu lakiga ülelakkimisel. Sedasi saab köögist hubane ruum.

Köök peab olema eeskujulikult puhas ja sätitud
Kuigi sisustusajakirju lapates jääb sageli mulje, et köök ei tohi olla koht, kus midagi on hubaselt laokil või organiseerimata, ära lase ennast sellest eksitada. Avatud riiulid muudavad ruumi hoopis sõbralikumaks ja vähemsteriilseks, aga sugugi mitte räpasemaks. Muuda kausid, potid ja pannid osaks sisekujundusest, ära peida neid kapiuste taha!

Magamistuba peab olema sümmeetriline ja rahulik
Ei pea. Sul ei pea olema kummalgi pool voodit ühesugust öökappi – need võivad vabalt teineteisest tublisti erineda. Kasuta ühe kapi asemel näiteks hoopis tooli. Paiguta kummalegi poole voodit erinevad lambid. Kasuta julgeid värve, kui need sulle meeldivad.

Ühesugused toolid
Kes ütles, et ümber söögilaua paigutatud toolid peavad kõik ühesugused olema? Kuigi nii mõnigi leiab, et erineva komplekti toolid on vihje tudengipõlvele ja nappidele majanduslikele võimalustele, ei pea sa end sellest küll häirida laskma. Näita oma isikupära ja kombineeri puittooli plastikisendite või nahktoolidega.

Kunst rippugu silmakõrgusel
Kahtlemata on see turvaline valik, millega võimatu mööda panna. Aga nagu kunst pole turvaline, ei peaks seda olema ka selle eksponeerimine. Vähe sellest: sa ei pruugi töid üldse seina riputadagi! Las nad kaunistavad seinaääri, nii tood koju mõnusa stuudiomulje.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles