Korterit või maja ei saa omavoliliselt ümber ehitada

, vanemmaakler, Arco Vara Tallinna esindus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korter, kus põrandasse tehtud ava oli vaja seadustada
Korter, kus põrandasse tehtud ava oli vaja seadustada Foto: Arco Vara

Suveilmade saabumisega tärkab inimestes soov oma kodu remontida või põhjalikult renoveerida, kuid pahatihti unustatakse, et suuremate ümberehituste tegemine nõuab naabrite ja omavalitsusega kooskõlastamist ning dokumenteerimist, kirjutab Arco Vara vanemmaakler Marianne Puustak.

Kui alustada korteris põhjalikemaid renoveerimistöid, tuleb meeles pidada, et tõenäoliselt ei ela ega tegutse te majas üksi ja seega peab kõik sammud kooskõlastama naabritega ning korteriühistu või omavalitsusega.

Tuleb arvestada, et keelatud on teha omavoliliselt muudatusi hoonete konstruktsioonidesse või kommunikatsioonisüsteemidesse, sest need võivad kaasa tuua kahjustusi tervele majale ja kuuluvad muuseas ka teistele majaelanikele.

Probleemsete olukordade vältimiseks tuleks varakult välja selgitada, kas renoveerimine vajab kooskõlastusi ja kui nõuab, siis fikseerida need kirjalikult. Samuti tuleks üle vaadata, milline on olemasolev dokumentatsioon (projektid, eskiisid) ja kas seda saab täiendada.

Dokumenteeri!

Eluruumide ümberehitusega seonduvalt tekib sageli suuri probleeme puuduliku dokumentatsiooniga ja seda eriti just siis, kui objektile tahetakse saada kasutusluba, registreerida tehtud muudatusi ehitisregistris või soovitakse kodu müüa.

Omanikule, kes on oma korterisse palju panustanud, võib tulla suure üllatusena, et kinnisvara ei õnnestugi nii lihtsalt realiseerida, kuna puuduvad korrektsed dokumendid, mida nõuavad nii teadlikumad ostjad kui kodulaenu andjad.

Siin tuleb meeles pidada, et odavam on paberimajandusega tegeleda õigeaegselt, sest hiljem võib see röövida palju aega ja tuua lisaks suured kulud.

Lahendused võivad olla keerulised

Kui siiski on tekkinud olukord, kus omanik on teinud ehitus- või renoveerimistööde jooksul muudatusi ja jätnud need kooskõlastamata ning registreerimata, peab arvestama, et lahendused ei pruugi olla meeltmööda. Omavalitsus või ühistu võib nõuda esialgse seisukorra taastamist või on vaja kaasata kinnisvaramaakler ning spetsialist, kes tasu eest tagantjärele eluruumid seadustab.

Viimase kohta on meil värske näide kenast Tallinna korterist renoveeritud puitelamus Herne ja Veerenni tänava nurgal. Korter paikneb esimesel ja soklikorrusel. Ruumijaotus on tehtud nii, et esimesel korrusel asub avatud elutuba ja köök ning soklikorrusel magamistuba, garderoobinurk, duširuum ja tualettruum ning puuküttega saun.

Objekti renoveerimise käigus oli tegemist kahe korteri liitmisega omavahel, mille puhul tehti vahelakke ava. See tegevus kvalifitseerus aga ehitusseadustiku mõttes ehitustegevuseks. Kuna taoline liitmine oli seadustamata, siis koostati selle ava tegemise kohta audit, mõõdistusprojekt ja omanik tasus riigilõivu ebaseadustikult tehtud ava eest pluss muud kulud. Kogu selle protsessi korraldasid maakler koostöös Plaan2 asjatundlike spetsialistidega.

Kokkuvõtteks tuleb öelda, et ehitus- ja remonditöödesse sukeldudes tasub olla tähelepanelik seaduste suhtes ja vajadusel konsulteerida, et hilisem kodu kasutamine või müük mööduks suuremate probleemideta.

Lisaküsimuste korral kirjutage marianne.puustak@arcovara.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles