Iittala klassik sai uue värvitooni

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Legendaarne vaas uues värvitoonis.
Legendaarne vaas uues värvitoonis. Foto: Iittala

Soome tuntuima disainiikooni Alvar Aalto 80. aastapäeva puhul lisas Iittala toodete valikusse halli värvi vaasid. Suitsune ja harmooniline toon täiendab Iittala sügisest värvipaletti.

Alvar Aalto 1936. aastal Karhula-Iittala disainikonkursi jaoks loodud vaba vormiga vaasikollektsioon oli midagi erilist ja ainulaadset. Revolutsiooniline ei olnud üksnes esemete geomeetriline kuju vaid ka vabadus, mis lubas kasutajal otsustada, milleks neid vaase kasutada. Aasta hiljem tutvustati vaase esimest korda Pariisi maailmanäitusel, mis oli Alvar Aalto jaoks läbimurre tööstusdisaini maailma.

Aalto vaaside vormi tõlgendatakse mitmeti, kuid paljude jaoks tähendavad need Soome tuhandeid looklevate kallastega järvi. Mängulise inimesena tahtis Aalto ilmselt vaatajaid segadusse ajada ja pani võistlustööle nimeks ”Eskimo naise nahast püksid“. Keegi ei tea, kas nimi tulenes tõelisest inspiratsioonist või oli tegemist lihtsalt lõbusa sõnamänguga.

Disainiikoon

Alvar Aalto kollektsioon on olnud kaasaaegse Skandinaavia disaini olulisim osa aastast 1936 ja jäänud Iittala kuulsaimaks seeriaks. Tänapäevalgi on nende vaaside näol tegemist maailma tuntuimate klaasesemetega.

Iga Aalto vaas puhutakse endiselt suuga kõige kogenenumate klaasipuhujate poolt Iittala klaasitehases. Ühe vaasi tegemiseks kulub 7 käsitöömeistrit, 12 tööetappi, 1100 kraadi kuumust ning 10 tundi.

Tänapäeval kuuluvad lisaks erinevate värvide ja suurustega vaasidele Alvar Aalto kollektsiooni veel puidust taldrikud, metallkausid ja küünlaalused. Tumehall selles klassikalises valikus tähistab disaini kangelase aastapäeva. Värv on saadaval Alvar Aalto kollektsiooni kõige populaarsemates suurustes.

Alvar Aalto

Alvar Aaltot (1898-1976) peetakse üheks moodsa arhitektuuri ja disaini meistriks. Ta oli funktsionalist, kes arendas välja oma unikaalse stiili, kombineerides ratsionaalse arhitektuuri orgaanilisusega. Aalto Artek mööblit ning Iittala klaasist vaaside kollektsiooni armastavad disainihuvilised üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles