Retsept: isamaaline tort

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võitja: šokolaadi-kohupiima-riivleivatort Rukkileib.
Võitja: šokolaadi-kohupiima-riivleivatort Rukkileib. Foto: Kaare Kangro

Nami-Nami kokandusportaali tänavuse isamaalise tordivõistluse «Tort isamaale» võitis Kaare Kangro kasutajanimega Koopatibi (http://koopatibiups.blogspot.com/) leivakujulise šokolaadi-kohupiima-riivleivatordiga Rukkileib.


Teise koha sai kamašokolaadi ja astelpajumarjadega kohupiimatordi eest Sille Vadi ehk Frieda (http://toidutegu.wordpress.com), kolmandaks jäi Mari-Liis Ilover ehk Mari-Liis (http://rheum-rhaponticum.blogspot.com) valge šokolaadiga mooni-mustika toorjuustukoogiga.    



Ettevõtmise eestvedaja Pille Petersoo sõnul laekus enne vabariigi aastapäeva välja kuulutatud võistlusele 54 tordikavandit. Žürii (moekokk Maru, tordimeister Heidi Park, kokk Indrek Kivisalu jt) oli üllatunud, kui huvitavate ideedega tordimeistrid lagedale tulid ning kui palju vaeva ja heas mõttes hullumeelsust rahva koogitegemistes on.



Võidutort Rukkileib

Põhjaks:


•    100 g võid


•    100 g tumedat šokolaadi (nt Kalevi Bitter)


•    2 muna


•    1,25 dl suhkrut


•    1,25 dl jahu


•    1 tl küpsetuspulbrit


Kreemiks


•    200 ml vahukoort


•    300 g vanillimaitselist kohupiima


•    1 dl riivleiba


•    1 sl suhkrut


•    0,5 tl kaneeli


•    10 g želatiini


•    vahele magusamat õunamoosi


•    peale 200 g tumedat šokolaadi, 2 sl võid



Põhjaks vahusta munad suhkruga ja lisa küpsetuspulbriga segatud jahu. Lisa madalal kuumusel sulatatud või ja šokolaad, lastes segul eelnevalt veidi jahtuda. Vala kandilisse ahjuvormi ja küpseta 180 ˚C ahjus pool tundi või veidi rohkem. Jahuta põhi, lõika pooleks ja määri vahele õunamoosi. Lõika tordipõhi ovaalseks.



Täidiseks vahusta koor, lisa kohupiim. Kuumuta pannil mõni minut riivleiba kaneeli ja suhkruga, jahuta ning lisa kohupiima-vahukoore segule. Lahusta želatiin kuumas vees ja lisa kreemile. Et riivleib paisub ja muudab kreemi seistes paksemaks, ei ole želatiini lisamine ilmtingimata vajalik. Määri kreemi põhjale ja pane tort paariks tunniks külma.



Glasuuriks sulata potis või, lisa šokolaad ja sega, kuni see on sulanud. Jahuta segu, kata tort šokolaadiglasuuriga ja pane veel mõneks ajaks jahedasse seisma. Kaunista sulatatud valge šokolaadiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles