PEIDUS PÄRAND ⟩ Haapsalu raudteejaama maalingute sidumine kindla isikuga on informatsiooni nappuse tõttu keeruline

Kodu.postimees.ee
Copy
Mereteemalised õlimaalid Haapsalu raudteejaamas,1951.
Mereteemalised õlimaalid Haapsalu raudteejaamas,1951. Foto: EKA muinsuskaitse ja restaureerimise osakond, 2017

XX sajandi jooksul etapiti suurt tähelepanu pälvinud monumentaal-dekoratiivkunst on riigikordade vahetudes olnud tunnistajaks laialdasele unustusele ja hävingule. Sageli vaadeldakse selliseid taieseid kui midagi «nõukaaegset» ja ideoloogilist. Tegelikult on enamik neist omaaegsete kutseliste- ja tippkunstnike looming, milles esineb harva otseseid seoseid nõukogude võimuga.

Haapsalu raudteejaama III klassi ootesaali maaliväljad on valminud oletatavalt 1951. aastal, mil raudteejaamas toimus suurem kapitaalremont. Samast aastast pärinevas kaebekirjas «Korralagedus Haapsalu vaksalis» (Eesti Raudteelane, 27.10.1951) leiab kirjelduse sel aastal tehtud tööde kohta: «Siin viidi läbi remont, muretseti reisijate ootesaali jaoks uus mugav mööbel. Ka saali kunstilise vormistamise eest kanti hoolt.»

EKA tudengid praktika käigus Haapsalu raudteejaama maalinguid konserveerimas, 2017.
EKA tudengid praktika käigus Haapsalu raudteejaama maalinguid konserveerimas, 2017. Foto: EKA muinsuskaitse ja restaureerimise osakond

Ilmselt on «saali kunstilise vormistamise» all silmas peetud just nimelt ootesaali kujundust koos mereteemaliste maalingutega. Maalingute autor on teadmata, ehkki selle kohta on palju oletusi. Suulise pärimuse järgi mäletatakse üht andeka maalijana tuntud anonüümset Saksa sõjavangi, aga ka Haapsalus kunstiõpetajana tegutsenud Peterburi Stieglitzi kunstikooli taustaga Georgi Ragožkinit, kuid informatsiooni nappuse tõttu on maalingute sidumine kindla isikuga keeruline.

Mereteemalised õlimaalid Haapsalu raudteejaamas, 1951.
Mereteemalised õlimaalid Haapsalu raudteejaamas, 1951. Foto: EKA muinsuskaitse ja restaureerimise osakond

2017. aastal konserveerisid maalid praktika käigus Eesti Kunstiakadeemia tudengid. Selleks ajaks olid maalingud (kokku kaheksa mereteemalist seinapannood ning nende vahel 16 marmoreeritud pildivälja) kattunud mustusekihiga ning õlivärv oli aluskrohvist kohati lahti. Maalingud puhastati ja aja jooksul lahti koorunud värv kinnitati uuesti. Oma iseloomult on need küll pisut amatöörlikud, kuid kultuurilooliselt huvitavad ning annavad ajaloolisele ootesaalile erilise aktsendi. Hetkel tegutseb ruumis Haapsalu Raudtee- ja Sidemuuseum, mille üheks eksponaadiks on ka muljetavaldav ruum koos eripäraste maalingutega.

Haapsalu raudteejaam, 2017.
Haapsalu raudteejaam, 2017. Foto: EKA muinsuskaitse ja restaureerimise osakond

Oletatav valmimisaeg: 1951

Aadress: Lääne maakond, Haapsalu, Raudtee 2

Autor teadmata

Ei ole mälestisena kaitse all

Tekstid ja fotod pärinevad Muinsuskaitsepäevade jaoks koostatud näituselt «Monumentaal-dekoratiivkunst Nõukogude Eestis».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles