Magusmahlane seenepirukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mari-Liis Ilover

Vähemalt ühe seenepiruka võiks sügisel igaüks ahju pista, leiab toidublogija ja Kalamaja Kokaklubi eestvedaja Mari-Liis Ilover.

Juba ainuüksi pärmitainapiruka küpsetamise lõhnast tekib toas mõnusalt hubane ja soe tunne. Ning kooslus õhukesest tainaümbrisest ja rohkest täidisest seal sees... oh kui hea! Seenepirukasse lisatud porgand annab magusust, pehmust ja värvi ning muudab täidise eriliselt mahlaseks. Pirukasse sobivad tugevamad seened, näiteks riisikad või pilvikud või nende segu. Pärast seenehooaega võib kasutada ka soolatud seeni, need tuleks eelnevalt leotada.

Seenepirukas porgandiga

Pärmitainas

•    20 g presspärmi

•    300 ml sooja vett

•    1 tl suhkrut

•    1 tl soola

•    500 g nisujahu

•    100 ml rapsiõli

Täidis

•    u 500 g kupatatud ja hakitud metsaseeni

•    3 riivitud porgandit

•    2 hakitud sibulat

•    2 sl hapukoort

•    soola, pipart, hakitud tilli

Pudista pärm sooja vette, lahusta. Lisa sool ja suhkur, lahusta ka need. Nüüd lisa jahu ja sõtku 5–7 minutit. Sõtkumise lõpupoole lisa õli ja sõtku seni, kuni tainas enam ei kleepu ning lööb käte ja tainakausi küljest lahti. Pärmitainast on mugav teha ka mikseri tainakonksudega.

Kata tainakauss rätikuga ja pane sooja kohta tunniks ajaks kerkima.

Samal ajal valmista täidis: prae riivitud porgand ja hakitud sibul kergelt pannil läbi, umbes 10 minutit. Ära lase pruuniks minna! Lisa porgandi-sibulasegule seened, hapukoor, sool (ole ettevaatlik leotatud soolaseeni kasutades), pipar ja hakitud till, sega läbi.

Sõtku kerkinud tainast suuremad õhumullid välja, rulli ahjuplaadi suuruseks ristkülikuks (u 30 x 40 cm). Tõsta tainarulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Laota poolele tainale täidis. Tõsta teine tainapool katteks. Lõika servad tasaseks ja suru tihedalt sõrmedega kokku.

Meisterda järele jäänud lahtirullitud tainast piparkoogivormiga pirukale kaunistused, näiteks seenekujulised. Määri pirukas lahtiklopitud munaga. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes pool tundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles