Tiramisu Nami-Nami moodi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiramisu Nami-Nami moodi
Tiramisu Nami-Nami moodi Foto: Pille Petersoo

Tiramisu on vaatamata üleilmsele populaarsusele tegelikult üsna uus dessert, mis «leiutati» 1960. aastatel Treviso linnakeses. Desserdi eelkäijaks peetakse üht teist populaarset Itaalia magustoitu, 19. sajandi lõpus Põhja-Itaalias levinud Zuppa Inglese (inglise supp).

Selles desserdis on kihiti laotud keeks (mida niisutatakse erkpunase Itaalia Alchermes-ürdilikööriga) ja paks sidruniga maitsestatud keedukreem.

Tiramisus (rõhk viimasel silbil!) on keedukreem asendatud mascarpone-vahuga, keeks Savoiardi biskviitküpsistega ning ürdiliköör mandlilikööriga.

Selle klassikalise itaalia magusroa valmistamiseks tuleks kasutada justnimelt  mascarpone toorjuustu. Tiramisu on parim, kui on 6-8 tundi jahedas maitsestunud.

Vaja läheb (kogus kümnele):

350 g Savoiardi küpsiseid

Immutamiseks:

5 dl kanget espressokohvi
1 dl Amaretto mandlilikööri

Kreem:

3 suurt munakollast
85 g suhkrut
500 g mascarpone toorjuustu
2 dl 35% rööska koort
1 tl vanilliekstrakti või -suhkrut

Peale:

kakaopulbrit

Vahusta munakollased suhkruga paksuks heledaks vahuks. Sega juurde toasoe mascarpone ning vanillsuhkruga pehmeks vahustatud rõõsk koor.

Sega immutamiseks mõeldud kuum kohv ja liköör, lase jahtuda.

Kasta pooled küpsised ükshaaval kohvisegusse ning laota serveerimisalusele üksteise kõrvale. Määri peale pool kreemist.

Nüüd laota peale ülejäänud küpsised (kasta need esmalt kohvisegusse) ning kata ülejäänud kreemiga. Pane vähemalt paariks tunniks külma maitsestuma.

Sõelu valmis tordile kakaopulbrit, kaunista näiteks füüsalite või maasikatega.

Retsept on pärit «Nami-Nami kokaraamatust» (Varrak).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles