Kaalulangetaja mure: kuidas valida parimat hommikusööki?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munapuder spinatiga.
Munapuder spinatiga. Foto: Vida Press

Toiduklubi «Toiduga sõbraks» kinnitab, et hea hommikusöögi valmistamiseks ei lähe hommikul kindlasti üle 30 minuti. Seega vabandusi, et hommikust mitte süüa, ei ole, sest kiired variandid valmivad minutitega.

Kaerahelbepuder.
Kaerahelbepuder. Foto: Scanpix

Kiudaineterikkad hommikusöögid on midagi, mida me soovitaksime kõige esimesena. Seda sellepärast, et kiudained tekitavad sinus rahulolutunnet ja nii et tule sul suurt vajadust järgmist toidukorda oodates midagi lisaks hamba alla otsida. Sedalaadi hommikusöökide hulka kuuluvad täisterapudrud ja -leivad, paljud köögiviljad ja puuviljad, marjad, chia seemne pudingud, erinevad road ubadest või läätsedest ning ka erinevad smuutid. Pudru maitsestamiseks sobivad lisaks marjadele ja puuviljadele hästi ka mesi, kaneel, erinevad seemned, pähklid ja kookospiim. Teame ka inimesi, kes lisavad pudrule näiteks muna. Leivakatteks sobivad taimsed määrded (hummus, oavõie, guacamole jne), kalkunisink, kurk, tomat, idandid, maitseroheline jpm.

Mõned konkreetsemad näited oleksid: kinoa puder riivitud õuna ja kaneeliga, Bircheri müsli; kaheksa aarde puder (Eight Treasures Congee).

Omlett.
Omlett. Foto: Scanpix

Valgurikkad hommikusöögid oleks meie järgmine soovitus. Need jätavad sulle kõige kauemaks täiskõhutunde. Siia kuuluvad kõik erinevad munatoidud (omletid, munapudrud, fritatad, hispaania omlett, munamäärded jne), singid, kreeka – ja maitsestamata jogurtid, kohupiimatooted jpm.

Mõned konkreetsemad näited oleksid: omlett paprika, singi ja juustuga või erinevate köögiviljadega (mais, sibul, paprika, brokoli, seened); Kreeka jogurt röstitud kaerahelveste ja marjadega, Kreeka jogurti magustoit maapähklivõiga; Hispaania omlett sibula ja kartuliga, kodujuustu salat tomati ja heeringaga jne.

Hommikusöögid saavad muidugi ka olla nii valgu kui kiudaineterikkad (nagu ka mitmed ülaltoodud näited) või siis sellised, mis ei sisalda kuigi palju ei üht ega teist. Nende kahe toitaine saamine hommikul aga, aitab sinu päeva kindlasti edukamaks muuta. Kõikide hommikusöökide juures on tähtis jälgida ka suhkrusisaldust tooraines. Mõnikord peidab lisatav suhkur end ka seal, kus me seda oodata ei oska ning tarbime seda enesele teadmata rohkem kui vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles