UNUSTA ÄRA Pesu pesemisega seotud väärarusaam võib ajapikku kalliks maksma minna (1)

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Pesu pesemisega ringleb müüte seinast seina. Ammuilma liikvele läinud jutud kõrge veetemperatuuri baktereid hävitavast toimest tuleb täna asjatundjate sõnul peast heita. 

Pesu pesemisel on tänapäeval kõige tähtsam õige programmivalik. Vanaemadeaegse tarkuse, justkui peaks rõivaid vaid kuumas vees puhastama, soovitavad asjatundjad unustada.

Üks tänase päevani levinud väärarusaam, justkui peaks pesu pesemisel vaid kuuma vett kasutama, ei pea asjatundjate sõnul paika. Samamoodi ei vasta tõele linnalegend, mille järgi peaksid bakterid kõrgel temperatuuril hävima. Kuum vesi ei ole bakteritest vabanemiseks sugugi parem kui külm.

Tänapäeva pesumasinad on nimelt piisavalt nutikad ja võimekad, et pesta pesu ka madalamate kraadide juures, vahendab kodu- ja sisustusportaal Apartment Therapy.  

Kes soovib veidi raha ja energiat säästa, peaks pesu pesemisel juhinduma klassikalisest rusikareeglist, mille järgi võib erksavärvilist pesu pesta külma veega ning veidi delikaatsemaid ja õrnemaid rõivaid kuuma vee asemel soojaga.

Kas teadsid?

  • Külm vesi on kõige parem tumedate või õrnade riiete pesemiseks. Lisaks sobib see hästi vähemäärdunud asjade või tööriiete pesuks.
  • Sooja veega tuleks pesta sünteetilisest ja kortsuvastasest riidest esemeid. Samuti tuleks sooja vett eelistada värviliste riiete pesuks, mis on väga mustad või õliplekkidega.
  • Kuum vesi on kõige sobivam valgete puuvillast riiete pesuks, mida kantakse vastu keha. Näiteks aluspesu, sokid või voodilinad. Lisaks võib kuuma vett kasutada väga määrdunud riiete, näiteks välitöödeks kasutuses olevad teksad, mehaanikute tunked või laste mänguriided. Siiski tasub kuuma vett kasutada riiete puhul, kus mustuse eemaldamine on olulisem kui riide värvi säilitamine

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 18.08.2022 ilmunud loo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles