Magad vähem kui 7 tundi? Teadlased avastasid põhjuse, miks see meile hea ei ole

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Suurbritannia teadlaste vastavaldatud uuring toob päevavalgele paar mõtlemapanevat küsimust. 

*Artikkel ilmus esimest korda 26.10.2022.

Londoni ülikooli teadlaste (UCL) uuring näitab, et vähem kui viis tundi und võib tõsta keskealisel inimesel  keskikka jõudes tõsta vähemalt kahe kroonilise haiguse tekkeriski. 

Ajakirjas PLOS Medicine avaldatud uuringus analüüsiti 50-, 60- ja 70-aastaste meeste ja naiste une pikkust ja selle mõju tervisele. Teadlased uurisid seost magaja unetundide, suremuse ja magajal viimase 25 aasta jooksul diagnoositud haiguste vahel.

50-eluaastates inimestel, kes magasid viis või vähem tundi, on uuringu kohaselt järgneva 25 aasta jooksul 20 protsenti suurem tõenäosus mõne kroonilise haiguse tekkeks. Teadlased leidsid lisaks, et viis või vähem tundi maganud inimestel on 25 protsenti suurem suremusrisk kui neil, kes magasid kuus kuni seitse tundi. 

Teadlaste sõnul on siinkohal seos väga lihtne: lühem uni suurendab krooniliste haiguste riski, mis omakorda suurendavad surmariski. 

Vaata ka: UNEEKSPERT SOOVITAB 〉 Väga hea põhjus, miks sina ja kallim ei tohiks samal ajal magama minna

Uuringu juhtivautor doktor Severine Sabia kommenteeris uuringu tulemusi järgnevalt: vananedes muutuvad inimeste uneharjumused ja ka une struktuur. Soovituslik une kestus võiks olla seitse kuni kaheksa tundi. Meie tulemused näitavad, et lühike uni on otseses seoses multimorbiidsusega ehk olukorraga, kus inimesel on kaks või rohkem kaasuvat haigust. Multimorbiidsed inimesed vajavad reeglina elukestvat abi ja toetust. 

Uuringu raames hindasid teadlased ka seda, kas pikaajaline, üheksa või enam tundi kestev uni, võiks samuti meie tervist mõjutada. Tervetel inimestel ei leitud otsest seost pika une ja multimorbiidsuse vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles