Kevadvärske pesto ürdihimu rahuldamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liina Karron

Kevade ootus on juba nii suur, et näriks või esimest rohelist liblet. Paraku on aga võilillede, nurmenukkude, karulaugu, nõgese ja naadini veel aega ning seniks tuleb leppida turul ja poeriiulitel leiduva rohekraamiga.

Sadama turul on juba Nurme talu basiilikut ja koriandrit, vahel ka tilli ning isegi tomatitaimi, nii et soojemate ilmade ootuses saab kodusele aknalauale pisikese kasvulava moodustada.

Ürdihimu rahuldamiseks pakun välja kaks kevadvärsket pestot: petersellist-munast-kapparist ning rukolast-sidrunist-piiniaseemnetest. Esimest annab sobitada nii saiaviilule, kalale kui ka sparglile, teine mekib eriti hästi vasika- või sealiha peal.

Mõlema puhul tasub ürte pigem hakkida kui purustada, nii jääb pesto tekstuur mõnusalt tükiline. Muide, petersellipestosse lisatud basiilik annab tulemuseks reipalt värske kaselehemaitse, seega saab see olema kindel suupiste meie pere lihavõttelaual.

Peterselli-muna-kapparipesto

•    peotäis peterselli
•    pool peotäit basiilikut
•    1 keedumuna
•    2 sl väikseid kappareid
•    2 sl hääd oliiviõli
•    pool tl valge veini äädikat
•    soola, musta pipart.

Keeda muna ja purusta see kahvliga, haki ürdid, sega kõik koostisosad kokku. Maitse ja lisa ettevaatlikult soola ning veiniäädikat – kapparid võivad olla üsna soolased ja hapukad. Serveeri röstitud ciabatta viilul, mustal leival või aurutatud rohelise spargliga.
 
Rukola-sidruni-piiniapesto

•    paar peotäit rukolalehti
•    veerandi sidruni riivitud koort
•    1 sl sidrunimahla
•    2 sl röstitud piiniaseemneid
•    1 sl riivitud Parmesani juustu
•    2 sl head oliiviõli
•    soola, musta pipart

Pese sidrun kuuma vee all, kuivata ja riivi sidrunikoor. Haki rukolalehed, sega kõik koostisosad.

See pesto sobib eriti hästi kevadise vasikafileega. Selleks vajad kilo vasika kaelakarbonaadi, seda leiab aeg-ajalt Sadama turult. Kui tahad roosakamat fileed, lõika karbonaad kahe sõrme paksusteks viiludeks ja vormi vajadusel hambatiku või kööginiidiga ümaraks ja kompaktseks, siis ei vaju see praadides laiali – torka hambatikk põiki läbi filee või tõmba niit ümber filee kokku ja tee sõlm peale. Läbiküpsenud šnitsli ootuses tee poole õhemad lõigud ja pressi need peopesaga veidi lamedamaks.

Prae pannil mõlemalt poolt, lisa soola ja musta pipart. Soovi korral võid praadimise lõpupoole valada pannile veidi valget veini ja lasta lihal ses veidi tõmmata. Vasikaliha defitsiidi korral võib selle asendada ka sea sisefileega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles