Retseptisoovitus: üllata vabariigi pidupäeval lähedasi räimerullide ja lumepallisupiga

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Uued retseptid, omalaadsed katsetused ning maitsete virvarr ahvatleb pidevalt kõiki kokkajaid, kuid aeg-ajalt tasuks meenutada hoopis mineviku köögikultuuri – eriti tore on teha seda sellisel pidupäeval nagu vabariigi taasiseseisvumine, rääkis Rimi kokk Jörgen Kohal.

«Kindlasti võiks 20. augusti pidupäevalaual olla Eesti rahvuskala räim, millest saab teha imemaitsvaid rulle. Räimerulli tegemine on lihtne ning soovitan kõigil vähegi söögitegemisega sina peal olevatel inimestel rullitegu eelmisel õhtul ette võtta,» sõnas Jörgen Kohal. «Räimerullide tegemiseks on vaja suhkrut, soola, äädikat, tilli ning sibulat. Ideaalse maitse saavutamiseks peavad rullid külmikus marinaadi all seisma terve öö.»

Magustoiduks soovitab kokk teha lumepallisuppi või hoopis ahjuõunu: «Lumepallisupp on kindlasti lapsepõlves olnud paljude lemmikmagustoit, kuid olen kindel, et enamik tänapäeva lapsi pole seda maitsta saanudki. Miks mitte pakkuda pidupäeval oma lastele kunagist laste lemmikut? Varuma peab kõigest mune, piima, suhkrut, vanillisuhkrut ja tärklist. Ahjuõunte valmistamiseks on kõige parem õunasort Antoonovka, aga loomulikult võib katsetada ka teisi õunasorte.»

Jörgen Kohal lisab, et ahjuõunu võib valmistada mitut eri moodi: tervena, viilutatuna või poolikult. «Õuntelt tuleb eemaldada südamik, täidiseks sobivad kuivatatud puuviljad, marjad, juustud, pähklid martsipan, seemned, kaerahelbed, küpsisepuru ja rosinad. Sobiva segu saab igaüks kokku panna vastavalt oma maitsele. Viilutatud õunu tuleks küpsetada ahjuvormis, poolikuid õunu plaadil. Õunte maitsestamiseks võib aga kasutada pruuni suhkrut, mett, suhkrusiirupit, erinevaid vürtse nagu kaneel, vanill, ingver, kardemon ning nelki või sidrunikoort. Õunad võiksid olla ahjus 175 kraadi juures umbes 15 minutit. Serveerida sobib ahjuõunu jäätise, vahukoore või vanillikastmega.»

Räimerullid

Videoõpetus:

Vaja läheb:

  • 500g räimi
  • 0,5l vett
  • 2spl soola
  • 2spl suhkrut
  • 2spl äädikat
  • 2spl õli

Maitsestamiseks peotäis tilli ja 1 sibul.

Valmistamine

Pane puhastatud räimed üheks ööks soola, vee, suhkru ja äädika marinaadi seisma. Järgmisel päeval eemalda räime selgroog. Valmis fileede puhul vähenda marinaadi kogust 1/3 võrra. Keera räimed rulli, alustades saba poolt. Lao rullid kaussi vaheldumisi tilli ja sibularõngastega ning vala üle toiduõliga.

Lumepallisupp

Vaja läheb: 1l piima,'

  • 4 muna
  • 120 grammi suhkrut
  • 1tl vanillisuhkrut
  • 1tl maisi- või kartulitärklist

Valmistamine

Eralda munavalged ja –kollased kaussidesse. Lisa munavalgetele paar supilusikatäit suhkrut ja vahusta korralikult tugevaks vahuks. Aja potis piim keema ning tõsta lusikaga madalal kuumusel olevasse piima munavalgest pallikesi. Lase pallikestel keeda ühelt ja teiselt poolt ning tõsta seejärel pallikesed vahukulbiga välja. Ülejäänud suhkur ja vanillisuhkur lisa munakollastele, vahusta helekollaseks vahuks, sega hulka tärklis ning kalla sellele segule veidi kuuma piima peale (kui kallad kohe munakollase vahu kuuma piima sisse, siis saad omleti).

Sega piima ja munakollase vaht kausis ja kalla segu kuuma piima sisse, sega pidevalt ja lase segul pakseneda, kuid ära keeda. Kui segu on piisavalt sametine ja veidi paksenenud, pane see magustoidukaussidesse ning tõsta peale lumepallid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles