TEADLASED ⟩ See magamisasend soodustab uneapnoe teket

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Selili magamine toetab inimese selgroogu, ent on paraku halvimaks magamisasendiks neile, kes kimpus norskamise või uneapnoega.

Psühholoog Joseph De Koninck rääkis väljaandele Lad Bible, et selili magamine võib unehäiretega inimeste, eeskätt uneapnoe all kannatavate inimeste sümptomeid süvendada. De Konincki uurimustulemusi kinnitab varasem Loewensteini haigla unehäirete osakonna juhataja Arie Oksenbergi eestvedamisel korraldatud uuring, mille tulemuste kohaselt võib selili magamine samuti uneapnoed süvendada. 

Kui De Konincki teadustöö võttis luubi alla kaheksa unetuse all kannatavat ja kaheksa normaalse unemustriga inimest, siis Oksenbergi töörühm keskendus eeskätt obstruktiivse uneapnoega inimestele.

Obstruktiivse uneapnoe puhul on tegu olukorraga, kus toimub hingamisteede osaline või täielik kokkulangemine ja tekib «lämbumise» efekt. Teadusrühm jõudis uuritavate puhul järeldusele, et uneapnoe sümptomid süvenevad, kui magada selili. 

Kuna igaühe keha on erinev, ei ole asjatundjate sõnul ainuõiget universaalset magamisasendit. Küll aga soovitatakse uneapnoe kalduvusega inimestel magada kas külili või kõhuli. Selili magamise vältimiseks võib panna näiteks tennisepalli pidžaama taskusse. 

Uneapnoele on iseloomulikud korduvad hingamispausid une ajal, väsimus, öine higistamine, suukuivus ja norskamine. Uneapnoe sündroomi esineb rohkem 40–65-aastastel, meestel umbes 10 korda enam.

*Suure populaarsuse tõttu taasavaldame 29.09.2022 ilmunud loo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles