OLE VALMIS Lähiaastail võib näha kinnisvara seadusandluses muudatusi

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kinnisvarabüroo Arco Vara maakler Mark Derbnev prognoosib tulevatel aastatel kinnisvaraga seaotud seadusandluses mõningaid muutuseid, sealhulgas digiteerimise ja keskkonnanormide vallas.

«Eesti on tuntud oma saavutuste poolest e-valitsuse valdkonnas. Võimalikud muudatused võivad puudutada kinnisvara ostu, müügi ja registreerimise protsessi automatiseerimist ja lihtsustamist,» ennustab maakler Arco Vara blogis.

Teiseks, arvestades ülemaailmset suundumust säästva arengu suunas, võib Derbnevi hinnangul Eesti kehtestada uued keskkonna- ja ehitusnõuded, mille eesmärk on vähendada keskkonnamõju ja parandada hoonete energiatõhusust.

«Alates 2020. aasta algusest on uute hoonete energiatõhususe miinimumnõudeks A-klassi hoone. Tulevikus võib oodata, et energiatõhususe nõuded kehtestatakse ka nõukogude ajal ehitatud hoonetele. Üheks võimalikuks sanktsiooniks võib olla see, et kortereid, millel puudub energiatõhususe klass, ei ole võimalik müüa,» selgitas ta.

Ka maksupoliitika võib tuua muutusi, mis võivad näiteks puudutada kinnisvaramaksu või maksusoodustusi teatud elanikerühmadele, näiteks noortele peredele või esmakordsetele koduostjatele.

«Tõenäoliselt tõstab Eesti järjepidevalt maamaksu, et kontrollida kinnisvaraturu protsesse ja täiendada riigieelarvet,» usub maakler.

Samuti usub Derbnev, et lihtsustuda võib hüpoteegi vahetamine. «Praegu on hüpoteegi vahetamine pikk protsess, mis nõuab notari kaasamist ja tema töö eest tasumist, samuti panga osalust. Seetõttu on keeruline hüpoteegi tingimusi muuta ja saada soodsamaid pakkumisi. Samuti vähendab see konkurentsi pangandussektoris ning see ei ole majandusele soodne,» kirjeldas ta ja lisas, et uuringute järgi on üle 66 protsendi Eesti elanikest valmis hüpoteeki teise panka üle kandma, kui tingimused on soodsamad.

Derbnev prognoosib, et järgmise viie aasta jooksul muutub hüpoteegipidaja panga vahetamise protsess oluliselt lihtsamaks.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles