Ärikinnisvaras teevad ilma stock-office'i tüüpi pinnad

, Arco Vara äripindade maakler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nehatu Tehnopark
Nehatu Tehnopark Foto: Arco Vara

Tulenevalt e-kaubanduse arenemisest, aga ka teenindus- ja müügisaalide kasvanud nõudlusest on hinnas 100–200-ruutmeetriste väikese kontoriga lao- ja tootmispinnad. Eriti huvipakkuvad on sellised lahendused, kus 80% moodustab laopind ja ülejäänud osa kontor.

Huvi stock-office’i pindade vastu näitavad üles eelkõige väikeettevõtted, kel vajadus ladustada kaupu, neid komplekteerida või pakendada. Samuti sobib niisugune pind tootmiseks.

Üheks kasvumootoriks võib pidada kasvavat e-kaubanduse populaarsust, sest selles valdkonnas loeb kiirus. Edukas on ettevõte, kes suudab kaupu kohe ja kiiresti kliendini toimetada. Sellisel juhul on lao- ja büroopinna ühendamine väga tõhus.

Eelistatud on esimene korrus

Enamjaolt soovitakse maaga ühel tasapinnal olevaid ladusid, mille ukseava mõõdud on vähemalt 3 meetrit laiad ja 3,5 meetrit kõrged. Seda seepärast, et sellisest ukseavast on mugav ja turvaline kaubikuga sisse sõita. Teist ja kolmandat korrust kaalutakse aga juhul, kui on olemas kaubalifti kasutamise võimalus.

Ruumide kõrguse osas peetakse ideaalseks 5–6 meetrit ning kasuks tuleb korralike kaubariiulite olemasolu.

Lisaks ruumi suurusele ja lagede kõrgusele on oluline ka põranda kandevõime. Eeldatavasti kasutatakse ruumi kauba ladustamiseks, mis nõuab kvaliteetset põrandat. Esimesel korrusel on eelistatud põranda kandevõimeks viis tonni ruutmeetri kohta, kõrgematel korrustel võib kandevõime olla väiksem.

Kontori osas seevastu esimese korruse nõuet väga ei ole. Põrandapinna kokkuhoiu mõttes oleks targem teha kontor teisele tasapinnale, näiteks sissesõidu kohale.

Kui lao- ja kontoripinnale lisaks vajatakse veel ka teenindus- või müügisaali, siis muutub oluliseks ka asukoht. Eelistatud on pinnad, mis on suurte teede äärest nähtaval või käidavates kohtades.

Soovitav hind ei pruugi olla atraktiivne

Hinnaootuse osas lähevad aga klientide ja arendajate ootused teinekord lahku. Kliendid ootavad stock-office’i tüüpi pindadele hinda 4–5 eurot ruutmeetri kohta. Arendajad küsivad aga parema asukohaga ja uutel, väiksematel ehk kuni 400-ruutmeetristel pindadel ruutmeetri hinda 6–7 eurot.

Suur püsib nõudlus piirkondade suhtes, mis paiknevad asustatud aladel. Pealinna puhul võib näiteks tuua Mustamäe, Põhja-Tallinna ja Peterburi tee äärse piirkonna, kaasa arvatud Suur-Sõjamäe.

Veel üks tähtis nüanss: pidades silmas tööjõu leidmist ja inimeste hilisemat tööle-koju liikumist on kõrgemas hinnas need piirkonnad, kus on hea ühistranspordiühendus. Kohtades, kus töötajate ja klientide ligipääs on transpordi tõttu raskendatud, puudub nõudlus niisugustele pindadele. Sellistesse piirkodadesse sobivad pigem suuremad logistikapargid ning tootmishooned.

Lisainfo soovi korral kirjutage reimo.simsalu@arcovara.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles