:format(webp)/nginx/o/2020/10/22/13429686t1h56a6.jpg)
Lõikelaud on ilmselt üks iga päev enim kasutust leidev köögitarvik majapidamises, mis saab päris palju vatti. Et lõikelaud teeniks sind veel aastaid, tuleb tema eest korralikult hoolt kanda.
Puidust lõikelauda võib lausa pidada tööloomaks ning nagu ka iga teise töötava looma puhul, tuleb ka selle eest hoolitseda. Õnneks ei pea lõikelauda söötma kaeraga, koristama tema järelt väljaheiteid või talle pai tegema, ent ka tema võib väsida. Et väsinud lõikelauda taas elule turgutada, järgi neid juhiseid.
1. Käsipesu > Masinpesu
Puidust lõikelauda võib väga edukalt pesta kraanikausis, ent erinevalt oma plastist vendadest ei kannata ta eriti hästi nõudepesumasinat. Miks? Sest ükskõik millise puidu liiga pikaks ajaks likku jätmine võib viia selle pragunemise või kaardumiseni, mida sa oma lõikelaua puhul muidugi ei taha. Seega tasub lõikelauda pärast iga kasutuskorda hoopis õrnatoimelise seebi ja sooja veega käsitsi pesta.
2. Lase puidul põhjalikult kuivada
Eelmises punktis sai mainitud võimalikku puidu kaardumist, mis tähendab, et lõikelaud võib vee tõttu võtta tavapärasest erineva, paindunud kuju. See võib juhtuda siis, kui lauda õigesti kuivama ei panda ning läbimärjalt kraanikaussi jäetakse või köögiletile või mõnele teisele märjale pinnale asetatakse. Selle asemel kuivata oma lõikelaud kohe pärast pesu käterätikuga ning jäta püstisesse asendisse kuivama, nii et laua mõlemad pooled oleksid õhu käes ning lase sel täielikult kuivada. Mida paremini lauake ära kuivab, seda õnnelikum on tema ning seda parem ja tugevam tööpind ta sinu jaoks on.
3. Hoolitse plekkide eest kohe
Kui lauale tekivad toiduplekid, olgu siis peedist, mustikatest või isegi mahlasest lihalõigust, siis valmista soolast, veest ning söögisoodast kare pasta ja nühi sellega pleki pinda, kasutades näiteks vana hambaharja. Ebameeldivatest lõhnadest vabanemiseks võid lauda pritsida äädikaga. Äädikalõhna pärast pole vaja muretseda – see aurub ise minema. Pärast seda loputa laud kuuma veega üle ning ära lase sel läbi liguneda. Pühi rätikuga kuivaks ning jäta eelmises punktis kirjeldatult õhu kätte kuivama.
4. Spaa lõikelauale
Korralda oma truule köögiriistale iga mõne kuu tagant väike spaahoolitsus. Vaja läheb jämedat söögisoola, pool sidrunit ning käterätikut. Alusta lauale külluslikult soola puistamisega, seejärel hakka ühest nurgast pihta ning hõõru tervet lõikelaua pinda pooliku sidruni lõikepinnaga. Vaata ja imesta, kuidas iga nühkiva liigutusega lõikelaud puhtamaks saab. Pärast seda pühi üleliigne sool käterätikuga ära. Selline tegevus koorib puidu pinda õrnalt ning annab lauale puhta ja meeldiva lõhna.
5. Niisuta regulaarselt
Nagu meie enda nahk, vajab ka puit aeg-ajalt niisutamist. Kui värskelt pestud lõikelaud on läbinisti kuivanud, siis hõõru seda mõne toiduriistade jaoks ohutu ning sobiva mineraalõliga. Lase õlil vähemalt kümme minutit mõjuda, seejärel pühi üleliigne õli paberrätikuga ära. Mõned inimesed kasutavad selleks ka mesilasvaha, ent on ka teine n-ö vanakooli trikk: pärast mõne rasvase või õlise toidu lõikumist võid lõikelauale tilkunud rasva samamoodi laua sisse hõõruda, vahendab food52. Eriti tasub oma lõikelauda nõnda niisutada tema elutee alguses ning ta tänab sind selle eest aastatepikkuse tööpõlvega!