SILM VAJUB KINNI? Hea põhjus, miks päeval üks kiire uinak teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Magamata inimene ei ole tema ise.
Magamata inimene ei ole tema ise. Foto: Pexels / CC0 Licence

Päevane uinak ei ole vaid lastele, ka täiskasvanud inimene saab sellest omajagu kasu.

Uneteadlased ütlevad, et hea füüsilise ja vaimse tervise üks mõjukamaid alustalasid on kvaliteetne uni. Mõnikord, eriti pikale levinud leitsaku korral, on just väike lõunauinak see, mis aitab inimesel patareisid laadida ja päev tegusalt õhtusse saata.

Puhanud aju suudab hõlpsamini informatsiooni omastada ja talletada. Uneta on inimese aju kimbatuses ning võib sellest tulenevalt võib esineda ka mäluprobleeme. Magamise ajal inimese aju mitte ainult ei puhka, vaid teeb läbi ka omaette puhastuskuuri, mis aitab mäluruumi suurendada.

Päevased uinakud toetavad inimese loomingulisust, tõstes omakorda nii inimese keskendusmivõimet kui produktiivsust, vahendab Yahoo.

Uni toob tervise

Magamata inimene on kurnatud, ärritunud ja tige. See kõik tekitab depressiooni ja ärevust, millest omakorda aitab vabaneda magades organismis tekkiv seratoniin, mis loob hea tuju ja rõõmsa meele.

Ideaalne uinaku pikkus jääb teadlaste sõnul 20 ja 25 minuti vahele. Kui lasta päevasel uinakul pikemaks venida, jõuab inimene omadega sügava une tsüklisse, mis kestab keskeltläbi 90 minutit.

Sellest ärgates ei pruugi aga inimene piisavalt väljapuhanud olla. Kui su väsimus on tingitud unepuudusest, aitab päevane uinak selle vastu hästi. Parim aeg lühikeseks uinakuks on keskpäeva ja kella nelja vahel, hilisem uinak võib aga saboteerida õhtust uinumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles