«Õhtusöök viiele» retseptid: Meelis võlus külalisi rabavate roogadega
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi eraettevõtja Meelis Saar.
Meelis Saar on vaikne meesterahvas, kes elab koos abikaasa ja kahe tütrega Järvamaa vaikuses, keset metsi ja rabasid. Meelis leidis kaheksa aastat tagasi, et võiks teha päästja tööst aastase pausi ja võtta endale lihtsalt vaba aega. Tänaseks on sellest aastast saanud juba kaheksa ja tundub, et saab rohkemgi, sest eraettevõtjana on tal hea tahtmise korral tegemist küll. Meelise kodu, ärinimega Rabav Matkakodu, pakub põnevaid rabamatku, räätsa- ja kanuumatku kuni 20-liikmelistele seltskondadele, kellega koos veedetakse põnevalt aega nii looduses seigeldes kui toidupaja taga ühiseid jutte heietades. Meelis armastab ülekõige Järvamaa loodust ning proovib igakülgselt selle arendamisele ja edasiviimisele oma panust anda. Köök on nende kodus üldiselt naise pärusmaa, kuid maitsva toidu vastukaaluks võtab Meelis kätte kitarri ja lõbustab koduse seltskonna meeli mõnusa pillimängu ja lauluga.
1. eelroog: Krõbe leib kitsejuustuga
Vaja läheb:
koduleib
Kitsejuust
toorsuitsupeekon
jõhvikad
Valmistamine:
Rösti leib grillil krõbedaks ning pane peale toorsuitsupeekon ja kitsejuust ning jõhvikad.
2. eelroog: Aedviljasupp
Vaja läheb:
küüslauk
porru
porgand
kartul
suvikõrvits
brokkoli
herned
sulatatud juust
maitseks soola ja pipart
pruunistamiseks natukene õli.
Valmistamine:
Küüslauk ja porru pruunistada potis väikese koguse õliga kergelt pruunikaks ning lisa vesi ning soola ja pipart ja seejärel porgand, kartul, suvikõrvits, brokkoli ja herned. Keeta kuniks kõik komponendid on pehmed. Püreestada ning lisada natukene sulatatud juustu.
Pearoog: Veisefilee täidetud aedviljadega
Vaja läheb:
veise välisfilee
sinep
rose pipar
paprika
suvikõrvits
mozzarella
koduaia tomat
päikesekuivatatud
tomat.
Valmistamine:
Veisefilee määrida soola ja sinepiga sisse ning seejärel kõik küljed pannil pruunistada. Katta rose pipraga ning asetada ahjuplaadile ning küpsetada ahjus. Paprika lõigata pooleks nii, et paprika vars samuti poolituks ning puhastada seemnetest. Määrida pestoga sisse ning täita mozzarella juustuga ning peale lõigata tomati sektorid. Küpsetada ahjus. Suvikõrvits lõigata umbes 2 cm paksusteks viiludeks ning seest veidikene tühjaks uuristada, täita mozzarellaga ning peale paar viilu päikeseküpsetatud tomateid. Küpsetada ahjus.
Magustoit: Rabav toorjuustukoogike
Vaja läheb:
Põhjadeks
munakollased
terve muna
suhkur
või
piim
jahu
küpsetuspulber
vaniljesuhkur
Katteks:
munavalged
suhkur
mandlipuru või mandli laastud
Vahele:
mascarpone toorjuust
vahukoor
suhkur
muraka toormoos
Valmistamine:
Munakollased ja terve muna vahustada suhkruga lisada sulatatud või ning lisada väheke piima ja veel vahustada. Segada omavahel jahu, vaniljesuhkur ja küpsetuspulber ning lisada munakollase massile. Segu määrida võrdselt kahele ümmargusele lahtikäiva koogivormi põhjale. Katteks vahusta munavalged suhkruga tugevaks vahuks ning vala võrdselt mõlemale põhjale. Peale puista purustatud mandleid või mandlilaaste. Nüüd mõlemad vormid ahju. Lase küpsenud põhjadel jahtuda. Vahusta toorjuust vahukoore ja suhkruga ning määri ühele jahtunud põhjale toorjuustukreem ning sellele määri peale muraka toormoos ning aseta selle peale teine valmisküpsetatud kook... ja ongi valmis.