Ahvatlevad koogid kaussi

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa

Emadepäev koogita on justkui tort ilma kirsita. Laheda ja imemaitsva maiuse võib seekord teha ka kausi sisse – proovige järele.

Kausikoogid, -tordid ja -magustoidud on lahedad ja mõnusalt mahlased. Lisaks käepärastest koostisainetest ning üpris lihtsad valmistada, nii et ka köögivõõramad ja lapsed tulevad asjaga toime – emadepäeval pole see sugugi tähtsusetu tõsiasi.
Hõrkude kausimaiuste retseptid pärinevad värskelt trükivalgust näinud Epp Mihkelsi, Pille Endeni ja Lia Virkuse kokaraamatust «Tõeliselt nutika perenaise kokaraamat. Kodused toidud konservidest».

Kausitort kohupiimakreemi ja kirssidega

Laste lemmik – lihtne, kerge, mahlane. Kõige maitsvama kihilise koogi saad omatehtud biskviidist ja kompotist, kõige kiiremini saad aga koogi poest ostetud biskviidiga. Soovi korral lisa kompotivedelikule ka sorts marjalikööri. Valmista kook võimalusel klaaskaussi, kust kihid kenasti läbi paistavad.
Kaheksale
•    4 muna
•    2 dl suhkrut
•    1 dl nisujahu
•    1 dl kartulitärklist
•    1 tl küpsetuspulbrit
või
•    1 valmis biskviit
•    400 g kohupiimapastat
•    4 dl vahukoort
•    1 dl suhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut
•    1 purk (680 g) kirsikompotti 
Biskviidiks vahusta munad suhkruga. Sõelu hulka eelnevalt omavahel segatud kuivained ja sega ettevaatlikult läbi. Kalla tainas küpsetuspaberiga vooderdatud 24 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi ja küpseta 200 °C ahjus 15–20 minutit. Biskviit on küps, kui see on pealt kaunilt kuldpruun ja sissetorgatud tikk jääb kuivaks. Lase restil jahtuda.

Vahusta koor suhkrutega. Siis vahusta hulka kohupiim. Lõika biskviit kolmeks. Esimesest kihist lõika välja kausi põhja suurune ring ja tõsta kaussi. Nõruta kirsid. Kompotivedelikku kasuta biskviidi immutamiseks, soovi korral lisa ka marjalikööri. Immuta põhi, tõsta kolmandik kirssidest põhjale ja kata kolmandikuga kohupiimakreemist.

Tõsta peale teine biskviidikiht, lõigates selle vajadusel äärest väiksemaks. Immuta ning tõsta peale teine kolmandik kirssidest ja kohupiimakreemist. Tee samamoodi ka kolmas kiht. Kata kauss toidukilega ja hoia paar tundi kuni üle öö jahedas. Kaunista ülejäänud kirssidega.

Kihiline kirsimaius
Magusa ja laheda maiuse võid valmistada, kasutades mis tahes meelepärast kompotti ja moosi.
Kuuele
•    8–10 šokolaadiküpsist (nt Selga)
•    300 g toorjuustu
•    300 g maitsestamata jogurtit
•    6 sl suhkrut
•    2 tl vanillisuhkrut
•    1,5 dl kirsimoosi
•    1 prk (680 g) kirsikompotti
Purusta küpsised, jaga kuue pokaali või ühe suurema kausi põhja. Hõõru toorjuust pehmeks ja kreemjaks, sega hulka jogurt, suhkur ja vanillisuhkur. Tõsta mass küpsistele. Määri ühtlaselt peale kirsimoos ja tõsta sellele nõrutatud marjad. Pane magustoit vähemalt kaheks tunniks külmkappi.

Kausimagustoit mangoga
Tõeliselt õhuline magustoit, mille söömist ei raatsi kuidagi lõpetada. Võid valmistamisel kasutada ka muid marju või puuvilju.
Kaheksale
•    200 g Digestive küpsiseid
•    2 prk (à 425 g) mangoviile suhkruleemes
•    300 g tavalist kodujuustu
•    4 dl vahukoort
•    2 sl suhkrut
Purusta küpsised. Nõruta mangoviilud, jäta mõni kaunistamiseks ja püreeri ülejäänud mango. Vahusta koor suhkruga ja sega kodujuustuga. Lao kaussi esmalt pool küpsisepurust, siis pool mangopüreest, seejärel tõsta peale vahukoore-kodujuustusegu. Siis määri uuesti mangopüreed ja raputa küpsiseid. Lase paar tundi enne serveerimist külmkapis seista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles