Kümme oivalist vilja, mida panna maitseks rohelise smuuti sisse

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Smuuti.
Smuuti. Foto: SCANPIX

Roheline smuuti võib olla väga tervislik toit, kuid omaette kunst on teha see tõeliselt maitsev. Kui oled smuutimaailmas alles uustulnuk, võid siit šnitti võtta, millised viljad sobivad rohelistesse smuutidesse kõige paremini, et rikastada seda hea maitse ja väärtuslike toitainetega.

Suvikõrvits

Suvikõrvitsa leidmine siit nimekirjast võib sind üllatada, kuid tegelikult sobib see smuutisse ideaalselt. Proovi järele! Suvikõrvitsas on rikkalikult C-vitamiini, kaaliumi ja klorofülli. Selle maitse on kergelt magus ja see sobib väga hästi smuuti põhjaks, kirjutab Womanitely.

Kurk

Väga lihtne on smuuti maitset parandada kurgi abil. Ka kurgil on kergelt magus maik, mistõttu sobib see hästi smuuti põhikomponendiks. Selles on rohkelt vett, B-vitamiini, elektrolüüte ning teisi olulisi vitamiine ja vähiga võitlevaid toitaineid nagu kohvhape, luiteiin ja fisetiin. Kurgist on abi halva hingeõhu korral. Ka hoiab see neerude, luude ja liigeste tervist, kontrollib vererõhku ja aitab kaalu langetada.

Porgand

Porgand on väga maitsev vili, mida smuutisse lisada. Selles on väga palju C-vitamiini, kiudaineid ja beetakaroteeni. Porgandi söömine annab nahale kerge jume ja see aitab ka akne vastu. Sel toredal juurikal on ka põletiku- ja vananemisvastane toime. Kuna porgand on väga magus, piisab sellest, kui lisad seda smuuti sisse üks või kaks.

Rooma salat

Rooma salat lisab smuutile õrnalt magusust ning rohkelt värskust. Selles on omajagu valke, oomega-3-rasvhappeid ning C-vitamiini. Rooma salati söömine aitab kaasa kaalu langetamisele, vererõhu vähendamisele ja südame tervisele.

Õun

Õunad, eriti rohelised õunad, teevad iga smuuti või mahlajoogi maitsvamaks. Neis on palju kiudaineid, kuid vähe kaloreid. Nende söömine kaitseb südant, silmi ja maksa ning toetab immuunsüsteemi. Õunades on palju antioksüdante ja C-vitamiini, mis annavad kosutavale joogile väga hea maitse. Tasub teada, et enamasti on rohelistes õuntes vähem suhkrut kui punastes.

Sidrun

Sidrun on ilmselt jookide komponendina üks populaarsemaid vilju. Kuigi eraldi on see hapu, annab sidrun rohelisele smuutile või mahlajoogile kergelt magusa meki ja muudab selle erakordselt maitsvaks. Selles on vähe suhkrut ja kaloreid, kuid palju C-vitamiini, mis aitab külmetustele vastu panna. Lisaks teeb see igemed ja hambad tugevamaks.

Tomat

Kui sa pole varem proovinud smuuti sisse tomatit lisada, siis on nüüd viimane aeg. Tomat on väga tervislik vili, sest selles on vähe suhkrut, kuid palju antioksüdante, lükopeeni ja C-vitamiini. See aitab vähendada südamehaiguste riski, neutraliseerida vabasid radikaale, vähendada kolesterooli ja vähiriski. Tomati söömine aitab lisaks naha rasusust tasakaalus hoida, mistõttu vähendab see ka akne teket.

Laim

Roheline smuuti on väga tervislik toit, millega tasub oma päeva alustada. Kui lisad sellesse pisut laimi, omastab organism kogu ülejäänud päeva vältel C-vitamiini paremini kui muidu. Tänu antioksüdantidele aitab selle tarbimine hoida naha nooruslikku välimust, aga ka üldist tervist. Maksale mõjub laim puhastavalt.

Apteegitill ehk fenkol

Apteegitill on magus vili, mis muudab smuuti maitse oluliselt paremaks. Sel on kergelt magus ja mahlane maitse. Apteegitill aitab puhituste vastu ning soodustab seedimist. Suur C-vitamiini sisaldus aitab tervist hoida. Lisaks on selles palju A- ja B-vitamiine, kaaliumi, foolhapet, mangaani ja molübdeeni.

Ingver

Ingver on üks kõige kasulikumaid vilju, mida smuutisse lisada. See aitab võidelda viiruste ja põletikega, viies higiga mürke kehast välja. Ingver võib ka tõsta immuunsust, vähendada kolesterooli, ennetada merehaigust ja menstruatsioonivalusid, leevendada peavalusid ja hoida külmetushaiguste eest. Ingveril on väga tugev maiste, mistõttu tasub sellega piiri pidada. Lisa esialgu vähem ja kui tunned, et meeldib, julged teine kord juba rohkem panna. Ära unusta ingverit enne smuutisse lisamist koorida!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles