Lugeja küsib: kas magamistoas võib toalilli kasvatada?

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toalilled
Toalilled Foto: SCANPIX

Koduportaali lugeja, kes oma kodu sisustamas, tahaks magamistoas ruumi hubasemaks muutmiseks potililli kasvatada, aga on kuulnud, et seda ei tohtivat teha – öösiti olevat potitaimed hapnikuröövliteks. Kuidas siis tegelikult?

Hansaplanti toataimede spetsialistid Maarika ja Eevi kinnitavad, et igal juhul tohib – toataimi kasvatati magamisruumides juba vanas Roomas. «Toataimed eritavad hapnikku, reguleerivad õhuniiskust, vähendavad elektrostaatilist välja ja on aromaatsed,» selgitavad naised ja lisavad, et pealekauba eritavad taimed selliseid ühendeid, mis pärsivad seente ja bakterite kasvu ja paljunemist.

Magamistuppa sobivad hästi begoonia, mürt, pelargoon, flamingolill, havisaba, turdleht, tradeskatnsia, nõelköis, aglaoneema. Et taimede kasulikud mõjud esile pääseksid, piisab 15–25 m² toas viiest kuni seitsmest väikesest taimest või ühest-kahest suuremast (näiteks palm või viigipuu).

Mitmed toataimed eraldavad aroome, millel on inimesele erinev mõju:

  • Lavendel, roos – rahustab ja annab jõudu
  • Kaneel, nelk – ergutab ja värskendab
  • Eukalüpt, loorber – väsimustunde kaotaja, närvisüsteemi ergutaja
  • Tsitruse lõhn – alandab vererõhku, parandab südame ja kopsude tööd
  • Lõhnav pelargoon – aitab unetuse puhul
  • Puis-aaloe – lendavad ühendid õhus tõstavad töövõimet ja füüsilist vastupidavust. Aaloel on eriline võime imada õhust kahjulikke ühendeid.   
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles