Põnev koolitus õpetab iidset puidukaitsmistehnikat kasutama

Anna-Liisa Mets
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Söestatud pinnaga fassaad.
Söestatud pinnaga fassaad. Foto: Terunobu Fujimori

Homme, 13. oktoobril, õpetatakse Moostes Põlvamaal kõigile asjast huvitatuile, kuidas puidu söestamise läbi luua sellele ilmastikule vastupidav kaitsekiht.  

Yakisugi ehk Shou-Sugi-Ban on juba sajandeid vana Jaapani puidu pinna söestamise tehnika – arvatavasti on see maailma vanim puidu kaitsmise viis. Jaapanis kasutatakse yakisugi tegemiseks põhiliselt seedripuidust laudu, aga Eestis kasutatakse selleks lehist, kuuske või mändi. Yakisugi-tehnikas viimistletud laudu kasutatakse peamiselt hoonete fassaadidel. Traditsiooniliselt on Eestis söestatud puitu selleks, et takistada mädanemist, seente ja puidukahjurite levikut. Viimasel ajal on see vahepeal unustusehõlma vajunud kunst kogunud populaarsust Jaapanis, USAs ja Euroopas.
Koolituse üks korraldajaid on arhitektuuribüroo TEMPT, mille esindaja Mihkel Urmet ütleb, et Eestis on säärast tehnoloogiat ajalooliselt kasutatud peamiselt just taluarhitektuuris, kaasaegseid näiteid sellisest töötlusest veel väga tuua ei ole. «Vähemasti mitte selliseid, mis juba pikemat aega kasutuses on olnud. Lähimad vanad head näited leiduvad Euroopas,» ütleb Urmet.

Et tehnika aga ka siinkandis meelde tuletada, kutsuvad TEMPT ja Eesti Puitmajaklaster kõiki huvilisi osalema yakisugi puidu põletamise tehnika loengul ja töötoas 13. oktoobril algusega 13:00 Moostes, Põlvamaal. Ürituse läbiviimiseks tuleb Eestisse külla Jaapani üks omapäraseim arhitekt ja professor Terunobu Fujimori. Temaga koos viiakse läbi yakisugi tehnika töötuba ja loengud selle omapärase puidu viimistlemise tehnika tundmaõppimiseks. Täpsem info koolituse kohta on nähtav SIIN!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles