Külmal ajal omad maitsed

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talvele omane maitse on ingver.
Talvele omane maitse on ingver. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht
Kuigi enamik toiduaineid on kauplustes saadaval aastaringselt, on talvised ja suvised maitsed ning inimeste eelistused aastaajast sõltuvalt väga erinevad.

Tallinna vanalinnas asuva restorani Dominic peakokk Rudolf Visnapuu tõi näiteks, et kui pakkuda praegu külalistele maasikatorti, suhtuvad nad umbusklikult – kindlasti on maasikad külmutatud ja maitsetud. Pigem on magusaarmastajale praegu meele järgi mõnus šokolaaditort.

Suvel ei sobi jällegi mandariine, sealihapraadi ja hapukapsast pakkuda – need seonduvad jõulude ja talvega. Rohelusest ümbritsetuna ihkab kõht ikka midagi värsket ja rohelist.

Talvisele ajale iseloomuliku maistena nimetas Visnapuu veel ingverit, mida võib tarbida ka teena: mõned viilud kuuma vette, lisaks sidrunilõik ja lusikatäis mett. Mõnus jook, mis aitab haiguseid peletada.

Omavahel nimetavad kokad talve hapukurgihooajaks, värsket on küll saada, kuid selle maitse pole sama mis suvel. Samuti ei saa võrrelda hindu. Visnapuu meenutas, et vanasti oli talv otsesõnu hapukurgihooaeg – garneeringuks seati konservpeeti ja -herneid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles